Borsodivánka látnivalói

Kastélypark

Cím Borsodivánka József Attila utca 1. 47.705321 N, 20.652587 E
Kapcsolat Telefon: 49/539-410 Web: www.videki-elmenyek.hu
Néhány köznemesi, nemesi család meghatározó hatással volt Borsodivánka életére, arculatának kialakulására. A településen található kastély építése az Orczy család nevéhez fűződik. A családot minden bizonnyal a gyönyörű természeti környezet, az óriási tölgy-, kőris-, szil-, éger-, juhar- és nyárfák sokasága vonzotta és késztette arra, hogy kastélyukat itt építsék fel. A kastélyt körülvevő parkot angolparkká alakították, idegenföldi fákkal, cserjékkel, rózsaültetvényekkel gazdagították, halastavat és szigetet hoztak létre.

A kastélyparkban található Magyarország legnagyobb kocsányos tölgye (kerülete 5 m, magassága 25 m), és egy mocsári ciprus (kerülete 3 m, magassága 22 m), melynél mindössze két nagyobb van az országban. A terület védett kétéltűek és védett madarak kedvelt helye. Az emlősök közül leginkább a denevérek számára nyújt kedvező életfeltételeket, ez utóbbiaknak öt faját figyelték meg itt. A terület védett növényfaja a Sadler Imola (Centauera sadlerana).

A II. világháború után a kastélyt műemlékvédelmi szempontok figyelembe vétele nélkül újították fel. Egykori szépségéből, pompájából sokat veszített. Az épületben jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Otthona működik. A kastély udvarán 1989-ben két lakópavilon is épült. Az intézmény ma 240 férőhelyes.
Kastélypark, Borsodivánka