Bókaháza látnivalói

Botka-kastély

Cím Bókaháza Kossuth Lajos u. 96. 46.782311 N, 17.099720 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A község legrégebbi épített öröksége a Bókaháza Zalacsány felőli végén álló, felújított Botka kastély. Az épület nem látogatható, magántulajdonban van.

Valamikor Bókaháza három faluból állt. Az Árpád-kori Mindszentből, ennek falurésze volt Bókaháza és Újfaluból, ami már az ezerháromszázas években is létezett. Bókaháza első említése csak az ezernégyszázas években történt, amit a Bóka nemesi család birtoklevelezésében találtak. A török időkben mind a három falu elpusztult, de a Bóka család mindvégig gondoztatta a birtokait.

A törökök kiverése után az itteni nemesek közül ők voltak az elsők, akik Bókaházát újból életre keltették, míg Mindszent és Újfalu nem népesedett be újra. Az ugyancsak itt gazdálkodó Botka család az ősi birtokukon, 1787-ben építette fel késő barokk stílusban a kastélyát.

A második világháború végén német és orosz katonák foglalták el a kastélyt, amiből mindent széthordtak. A család utolsó életben maradt leszármazottja, Botka Éva visszajött a háború után, őt az itt született Szakály János vette feleségül, de ötvenhatban meghalt. Férje Angliába emigrált, s 1980-ban ő lett a Magyar Szabadságharcos Világszövetség Angliai Szervezetének elnöke. A rendszerváltás után hazajött, de a közben iskolaként, szociális otthonként működő kastélyt nem tudta megszerezni, pedig a kárpótlást nem fogadta el, a kastély szerette volna visszakapni.

A kastélyt végül az Olaszországban élő dr. Csillaghy András nyelvészprofesszor vásárolta meg, aki igényesen, műemlékhez méltó módon felújította s családjával sok időt tölt itt, e szép, festői környezetben.
Botka-kastély, Bókaháza