Bogyiszló látnivalói

Bogyiszlói Tájház

Cím Bogyiszló Kossuth Lajos utca 29. 46.385698 N, 18.826125 E
Kapcsolat Telefon: 74/407-117 Web: www.bogyiszlo.hu Email küldése
Bogyiszló település sokáig sziget volt, minden oldalról víz vette körül. Nem kímélték a tűzvészek, de az árvizek sem. A legnagyobb pusztítást az 1956-os jegesár okozta. Szinte mindent elsodort, romba döntött. Csak néhány épület élte túl a katasztrófát. Tájházunk az egyik, ezen házak közül, mely az 1910-es években épült.

A település vezetése ezért tartotta fontosnak, hogy ezt az ingatlant megmentse az utókornak. Az ingatlan másik előnye, hogy a település főutcáján található, tulajdonképpen a központban, „Bikity” részen, ahová a rendezvények többségét is szervezik.

A ház előző, német tulajdonosa az épületet átalakította, bár a tagolását szerencsére megtartotta: tisztaszoba, konyha, hálószoba. Most ez a három helység az, mely enteriőrként berendezve várja az idelátogatókat.

2007-ben nyitotta meg kapuit, mint tájház. A kiállított tárgyak minden egyes darabja a településen élők felajánlásából gyűlt össze. Létrejötte és a belefektetett megannyi munka Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület vezetőjének Streer Tamásnénak, és férjének Streer Tamásnak köszönhető, valamint azon családoknak, akik az otthon fellelhető értékeket - amelyek ma már a kiállítás részét képezik – felajánlották a község számára.

A tájházon a megnyitás óta két ütemben felújítási munkálatokat is végeztek a Kubinyi Ágoston programnak köszönhetően, pl. visszaállították egy archív fotó alapján az eredeti oromzatot, zsalukat, lábazatot.

A település minden év április végén csatlakozik a Tájházak Napja programsorozathoz, mely programok a tájház népszerűsítését hivatottak elősegíteni. A rendezvényen ételkóstolók, tárlatvezetés, vetélkedők, kézműves foglalkozás, játékok várják az ide látogatókat.
Bogyiszlói Tájház, Bogyiszló Bogyiszlói Tájház, Bogyiszló Bogyiszlói Tájház, Bogyiszló