Bódvaszilas látnivalói

Gyümölcsészeti Hagyományok Háza

Cím Bódvaszilas József Attila utca 24. 48.533439 N, 20.732024 E
Az épület kiállítási egységeiben bemutatásra kerül a Bódva-völgyi gyümölcsösök kertkultúrája és az ahhoz kötődő néprajzi eszközök és hagyományok. A portához tartozó kertben (hozzáértve a Szilasi Tájház közel félhektáros kertjét is) már jelenleg is számottevő genetikai értéket hordozó, főként helyi szőlőhegyi gyümölcsösök idős fáiról leoltott 3–5 éves gyümölcsfacsemeték gyűjteménye található.

A lakóház a 2012–13-ban folytatott külső-belső felújítás után egyrészt megtartotta lakóház funkcióját (teakonyha – vendégszoba), másrészt kiegészült közhasználatú funkcióval, így a kiállításhoz szükséges terekkel: az ún. elsőházból és pitarból kiállítási egység készül. A pitar berendezését a két háború közötti időszak tárgyi anyagából rekonstruálták. A tárgyválogatásnál szempont volt az, hogy mind a iparművészeti, mind pedig a háziipari („népművészeti") termékeken – kerámiák, zománcos-bádogos termékek, textilek – jelenjen meg a gyümölcs, mint motívum. Célszerűen a konyhai funkció miatt kapnak helyet a házilag feldolgozott termékek, pl. aszalványok, lekvárok, befőttek, pálinkák stb. Az ún. elsőház a gyümölcsészeti hagyományokat mutatja be tablós-installált kiállítási anyaggal.

A gyümölcs piacolásával indul a kiállítás (lóháti kosarak stb.), majd a feldolgozás eszközeit látjuk, illetve itt kap helyet Budai József – a Bódva-völgyi Szalonnához kötődő neves pomológus – rekonstruált dolgozószobájának részlete, továbbá a jellegzetes gyümölcsfajták bemutatására is itt kerül sor. A volt istállóból előadóterem készült közösségi rendezvényekhez. Ennek kiszolgálására raktár és mosdók készültek az épület utolsó helyiségéből.
Gyümölcsészeti Hagyományok Háza, Bódvaszilas