Bódvarákó látnivalói

Rákóczi-barlang

Cím Bódvarákó Esztramos-hegy 48.521094 N, 20.749967 E
Kapcsolat Telefon: 48/503-001 Web: www.magyarnemzetiparkok.hu
Az Esztramos többségében triász időszaki mészkőből álló tömbje a Bódva felöli oldalán tektonikusan érintkezik a szintén triász dolomittal. E törési zónában képződött az a mára már kibányászott vasérc, melynek kitermelése érdekében sok, változatos kiválásokkal díszített természetes üreget nyitottak meg.

Ezeknek egyike a vízszint alatti oldódással kialakult Rákóczi-barlang, amely az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A hegytömb legtöbb ürege, így a Rákóczi-barlang is a különösen dús és változatos kalcit előfordulásairól nevezetes. A barlang járatai több helyen a karsztvízszint alá nyúlnak, a látogató e helyeken barlangi tavakat lát. A különböző típusú kiválások nagy mennyisége mellett azok nagy változatossága, valamint a színgazdagság ad a barlangnak egyedi képet. A cseppkövek és borsókövek egymásra települése kevés hazai üregrendszerben ennyire változatos és látványos. A kőzet sötétszürke alapszínét vékony fekete rétegek tagolják, a cseppkövek barna és vörös árnyalata kiemeli a borsókövek és szalmacseppkövek vakító fehér színét. A mélyben a zöld színű, kristálytiszta karsztvíz tükrözi a kiválásokat. A hatalmas méretű, erősen visszaoldott cseppkőzászlók között tömegesen előforduló heliktitek (görbe cseppkövek) egyedülállóak hazánkban.

Magyarország talán legszebb idegenforgalom számára megnyitott barlangja Miskolc felől a Bódvarákó helységnévtábla előtt balra kanyarodó földútról közelíthető meg.

A barlang védelme, valamint a károkozás nélküli és biztonságos látogatás biztosítása érdekében az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 1992-ben vaslétrák, lábakon álló hidak és járófelületek kialakításával, valamint világítás létesítésével kiépítette és bemutathatóvá tette az üregrendszert.

A barlang folyamatos nyitva tartással üzemel. Látogatásához előzetes bejelentkezés nem szükséges, azonban érdemes a túrák kezdő időpontjáról előre érdeklődni, mivel a Rákóczi-barlang legfeljebb 10 fős csoportokban, túravezetővel látogatható. A látványos termek megközelítése egy bányatárón keresztül történik, ezért a közlekedés körültekintést igényel. A barlangot annak ellenére célszerű túraruhában látogatni, hogy a teljes barlangszakasz kiépített, mert a meredek lépcsőkön összesározódhat a ruházat.
Rákóczi-barlang, Bódvarákó Rákóczi-barlang, Bódvarákó