Bikal látnivalói

Puchner Kastélyszálló

Cím Bikal Rákóczi u. 22. 46.331918 N, 18.284971 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Telefon: 72/459-547 Web: www.puchner.hu
A Kastély az elegancia és a főúri életérzés megtestesítője. Az épület élethűen idézi fel a XIX. századi újklasszicista kastély hangulatát, mintha a Habsburgok korába csöppentünk volna vissza.
A kastélyban a belső terek, a csillárok és a patinás, ám kényelmes bútorok együtt teremtenek korabeli hangulatot. Egyedi tervezésű szőnyegei, márványlépcsője és Olaszországból érkezett bútorai teszik igazán különlegessé.

Azon 50 feletti vendégeink kedvence ez a szálláshangulat, akik kedvelik a XIX. századi lakberendezést, a fényűzés és elegancia hangulatát. A földszint lépcsőmentes, így minden megerőltető mozgástól, akadálytól mentesít a pihenés során.

Szobák, lakosztályok
A kastély épületében három szinten 20 szoba található. Az épület három emelete a különleges színvilágnak köszönhetően egyedi hangulatú:
- az első szint kék szobái az arisztokrácia hűvös nyugalmát tükrözik,
- a második zöld szint, a lendületes tavasz, meleg nyár hangulatát keltik,
- a harmadik szinten az apró virágmintás, angol stílusú szobákban kisasszonyokra emlékeztető meghitt környezetet találhatunk.

Az elnöki lakosztály a főúri kényelem megtestesítője. Egyedi készítésű szőnyegeivel, baldachinos ágyával arisztokrata életérzést kínál; 16 m²-es teraszáról csodálatos kilátás nyílik a kastélyparkra. Ha a lakosztályba kérjük reggelinket, azt akár a teraszon ülve, a kastély udvarában és parkjában gyönyörködve is elfogyaszthatjuk.

A Kastély történelme
A kastély megépítése a Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló (1779-1852) nevéhez fűződik. A gondolat, hogy birtokhoz jusson, 1839-ben erősödött meg benne, mivel tőkéjét biztonságban szerette volna tudni. Az uralkodó 1841-ben adományozta a három falut magába foglaló bikali uradalmat a tábornoknak. A családi levéltár szerint Puchner Antal báró 1841 májusában látogatott először birtokára. Ekkor még a településen sem kúria, sem kastély nem volt.

A báró beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett. Ennek pontos időpontjáról nincsenek adatok. A családi archívum is csak egy adalékkal szolgál erre vonatkozólag. Eszerint, amikor 1849 szeptemberében a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, arról számolt be apjának, hogy az épület áll, és csak az emeleti részen vannak vissza kisebb belső munkálatok.

A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Az ő nevéhez fűződik a kastély átépítése és a park telepítése is. Hannibál idősebbik fia, Károly nagy terveket szőtt a kastély bővítéséről, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére maradt.

Az épület ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejeződött átalakítások során nyerte el. A jelenlegi tulajdonos 1993-ban vásárolta meg a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást. A kastélyszálló 1996 májusában nyitotta meg kapuit.
Kirandulastervezo-Bikal-Puchner-Kastelyszallo-1.webp Kirandulastervezo-Bikal-Puchner-Kastelyszallo-2.webp Kirandulastervezo-Bikal-Puchner-Kastelyszallo-3.webp