Biharugra látnivalói

Bihari Madárvárta

Cím Biharugra külterület 46.976985 N, 21.641481 E
Békés megye északkeleti csücskében fekszik hazánk egyik legkevésbé ismert, ugyanakkor igen változatos térsége, a Kis-Sárrét. Mocsarak, erdők, rétek, holtágak és szikes gyepek ölelésében itt alakították ki hazánk második legnagyobb halastórendszerét, a Biharugrai- és Begécsi-halastavakat a múlt század közepén. A változatos élőhely különleges növény- és állatvilág otthona, mely gazdagság egész évben kínál látnivalót a természet szerelmeseinek.

A 2007-ben megnyílt Bihari Madárvárta a Kis-Sárrét egyik meghatározó településén, Biharugrán várja az oda látogató iskoláscsoportokat, családokat, turistákat szálláshellyel és változatos programokkal.

Szolgáltatások:
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében működő Bihari Madárvárta egész évben várja vendégeit, mely a legnagyobb férőhelyű szálláshely a térségben. Fekvésénél fogva jó kiindulási pont a Kis-Sárrét felfedezéséhez a magyar és a román határ mindkét oldalán.

Az épületegyüttes Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településről burkolt út vezet a Madárvártáig. A létesítmény háborítatlan természeti környezetben tökéletes helyszín erdei iskolai programok, táborok megrendezéséhez, de családi rendezvényekhez, baráti összejövetelekhez is gyakran igénybe veszik.

A közösségi épület 90 nm-es nagyterme előadások, foglalkozások lebonyolításának színtere és a hozzá kapcsolódó melegítőkonyhával az étkeztetés megoldására is alkalmas. A csatlakozó fedett terasz természeti környezetben zajló közösségi foglalkozásoknak biztosít helyszínt. Az épület teljes felszereltségéhez egy komplex oktatási eszközrendszer is hozzátartozik (TV, projektor, DVD, diavetítő).

A komfortos szállásépület összesen 43 fő elszállásolására alkalmas, illetve további 40 fő részére van lehetőség sátrazásra. Étkezés igény szerint rendelhető. A bérelhető kerti kemence mellett a kerti főzéshez, sütögetéshez tűzrakóhely és bográcsok is rendelkezésre állnak. A helyszínen kerékpárkölcsönzésre van lehetőség. A közel két kilométer hosszúságú Sző-réti tanösvény a Bihari Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A tanösvényt végig járó vendégeink különleges élőhelyeken sétálva ismerhetik meg a fokozottan védett terület értékes élővilágát.
Bihari Madárvárta, Biharugra Bihari Madárvárta, Biharugra Bihari Madárvárta, Biharugra