Biharnagybajom látnivalói

Szűcs Sándor Emlékház

Cím Biharnagybajom Petőfi u. 4. 47.210140 N, 21.226023 E
Kapcsolat Telefon: 54/473-606 Web: www.biharnagybajom.hu
A Szűcs Sándor emlékházat 1982 körül helyezték védelem alá a Községi Tanács kezdeményezésére. 2000-ben óriási változáson ment át a ház és az egész porta. Az évek óta meglévő faoszlopokhoz drótot vásároltak és a drótkerítés készült az egész porta köré. A ház kívül-belül festve, mázolva lett, az ablakokra fatáblák kerültek, kicserélték a nagykapu és kiskapu oszlopait, mert az előző szépen faragott oszlopok kikorhadtak, életveszélyessé váltak.

A ház rendbetételében és berendezésében a civil szervezetek tagjai és az utcabeliek nagyon segítőkészek voltak. Volt, aki fizikai munkát vállalt, és volt, aki karnist, székeket, imakönyvet stb. ajánlottak fel, amit a házban helyeztek el. Az első úgynevezett kemencés szobába került a művelődési ház gyékényből és háziszőttesből készült kiállítása, néhány tárggyal kiegészítve. A konyhában a kenyérsütés eszközeit gyűjtötték össze konyhai használati tárgyakkal együtt. A két hátsó szobában találhatóak azok a bútorok, melyeket a művelődési ház raktárában őriztek, s melyeket további bútorokkal és adományokkal egészítettek ki. A falakra a Karacs Ferenc Múzeumból gyűjtött anyagból kerültek képek. A berendezést az is lehetővé tette, hogy a Szülőföldért Alapítvány pénzzel támogatta a Szűcs Sándor ház ügyét, s így az épület riasztóval lett felszerelve. 2000. augusztus 19-re a Milleniumi községi ünnepségre sikerült berendezni az épületet.

Jópár évvel ezelőtt Lajsz Julianna, a Szűcs Sándor emlékház igazgatója vezetésével létrehozták a Hagyományörző tábort. A tábor olyan céllal jött létre, hogy erősítse a gyermekekben a hagyományőrzés igényét, és életben tartsa Szűcs Sándor hagyatékát. Ez a program évek óta nagyon népszerű és elérhető a bajomi gyermekek számára, akik nagy örömmel vesznek részt rajta.
Szűcs Sándor Emlékház, Biharnagybajom