Biatorbágy látnivalói

Viadukt

Cím Biatorbágy Felsőpátyi út 47.471902 N, 18.832397 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Az építmény a magyar vasút- és hídépítés századforduló előtti nagy korszakára emlékeztet - és Matuska Szilveszter 1931-es robbantása után szerzett kétes hírnevet.

Biatorbágy északkeleti szélén, a település két fontos útjának kereszteződésében áll a vasúti völgyhíd, amelyen ma nem halad át forgalom. A robbantás után helyreállították, közepén az e témáról készített film forgatása miatt görbül el mégis a sín.

Matuska Szilveszter 1931. szeptember 13-ra virradó éjszakán, 0 óra 20 perckor robbantotta fel a biatorbágyi vasúti viaduktot - éppen akkor, amikor odaért a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat. A mozdony és az első hat kocsi a mélybe zuhant, 22 ember lelte halálát, 17-en súlyosan megsebesültek.

A helyszínen pokolgépet találtak és egy levelet, amelyből arra következtettek, hogy a robbantás a kommunisták műve volt. A nyomozás azonban megállapította, hogy a bűncselekményt az őrült Matuska Szilveszter bécsi kereskedő és gyáros követte el, aki több mint két hétig a szerencsésen megmenekült utas szerepét játszotta. Fény derült arra is, hogy ő volt a korábbi németországi, illetve ausztriai vasúti robbantás tettese is.
Viadukt, Biatorbágy Viadukt, Biatorbágy Viadukt, Biatorbágy Viadukt, Biatorbágy