Biatorbágy látnivalói

Peca-tó

Cím Biatorbágy Kertbarátok tere 47.437749 N, 18.815345 E
Kapcsolat Web: www.biatorbagyipecato.hu
A Biatorbágyi pecatavat a Budai-hegység nyugati oldalán végigfutó Békás (Töki)-patak – amelynek neve Biatorbágy alatt már jóval ismertebb: a Benta – mellett 1955-ban alakították ki. Úgy is ismerik ezt a tavat, mint Biatorbágyi Peca-tó.

A 3,2 ha-os tó a Bentával párhuzamos 310 m-es gáttal tárolja a vizet. A tó vízutánpótlása 3 saját forrásból és a Benta patakból szivattyúval történik. 2008-2011-ig tartó biológiai bioremediációjának köszönhetően a tó vize kiváló minőségű.

Megközelíthető Biatorbágyon keresztül a Sóskútra vezető úton, illetve Érd felől -áthaladva Sóskúton – a Biatorbágy felé vezető úton, a PECA-TÓ táblánál lekanyarodva a fő útról. A tó Biatorbágytól 3 km-re, Budapesttől 24 km re fekszik.

A közel 1 km-es partszakasza két részre osztható:
A keleti partszakasz – gyakorlatilag a Benta pataktól határoló gát – egészében szabadon látogatható a napi jegyes vendéghorgászok számára.
A nyugati – a hegy lábánál elhelyezkedő stégekkel kiépített- partszakaszt kizárólag csak a tó kezelői és az éves engedéllyel rendelkező tagjaik vehetik igénybe.

A halutánpótlás folyamatos telepítésekkel biztosított. Az északi part mentén kialakításra került egy a horgászok elől lezárt terület, mely természetes szaporulatot biztosítja. Méretkorlátozás az Országos Horgászrend szerint. A tó halállományának többsége ponty, szép harcsák és csukák foghatók, de található benne még amur, sügér, compó, kárász, és dévérkeszeg is. A compót fényképezés után vissza kell helyezni a tóba. Fajlagos tilalom pontyra, harcsára nincs. A tó garantáltan törpeharcsa mentes!

A tó átlagmélysége másfél méter. A mederfenék agyagos, akadóktól mentes, melyet helyenként, de főként a part közelében, néhány centiméteres iszapréteg borít.

A partot övező sás és nád között a keleti oldalon 33 kialakított horgászhely van. A padok és szemetesek, valamint éjszakai horgászathoz a kandeláberek a vendéghorgászok kényelmét szolgálják. Parkolni a kijelölt parkolóban lehet. A horgászhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.
Peca-tó, Biatorbágy Peca-tó, Biatorbágy Peca-tó, Biatorbágy Peca-tó, Biatorbágy