Biatorbágy látnivalói

Nyakas-kő

Cím Biatorbágy külterület 47.450038 N, 18.829799 E
Kapcsolat Telefon: 1/391-4610 Web: www.dunaipoly.hu Email küldése
Remek kirándulóhely a Nyakaskőnek nevezett terület. A kirándulást megkoronázza a hegytetőről elénk táruló csodálatos panoráma.

A terület a Tétényi-plató Ny-i peremén húzódó, lépcsős morfológiájú letörés mintegy 300 m hosszú, 20 m magas, közel É-D-i irányú szakaszán helyezkedik el. Az alapszelvény É-i határát a Nyakas-kő jellegzetes, gomba alakú sziklatornya jelöli ki.

Biatorbágyot a műúton DK-felé, Sóskút irányában elhagyva, 500 m után haladjunk tovább balra a patakot keresztező földúton. Néhány 10 méter után az elágazásnál forduljunk jobbra. Az elágazás személygépkocsival és kerékpárral megközelíthető, onnan viszont gyalog lehet továbbhaladni a piros turistajelzésen.

A helyszín a bádeni-szarmata korszakok határára jellemző események és képződmények egyik legjobb hazai feltárása. Az alapszelvény alsó részén a késő-bádeni korú (13-14 millió éves) Rákosi Mészkő Formáció zömében sekélyvízi-partközeli környezetben képződött, peremi és szegélyzátony kifejlődésű rétegei tanulmányozhatóak. A szelvény fedőjében folyamatos településsel a szarmata korszakba datált (12-13 millió éves) Tinnyei Mészkő Formáció települ, mely a Nyakas-kő jellegzetes, kipreparálódó „kalapját” is alkotja.
Nyakas-kő, Biatorbágy Nyakas-kő, Biatorbágy Nyakas-kő, Biatorbágy Nyakas-kő, Biatorbágy