Besenyszög látnivalói
Holt-Zagyva
Cím
Besenyszög

47.296281 N, 20.257912 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Nincs megadva
Szolnok várost elhagyva, elágazáshoz érünk, az egyik út Besenyszög felé, a másik Nagykörű felé vezet. Besenyszögi irányt kell választani. Negyed órás út után elérjuk a vízpartot, amelyhez egy bekötő földút vezet. Itt érdemes letenni az autót esős időszakban, mert könnyen elakadhatunk.
A vízpartot hobbitelkek, üdülők veszik körül.
1979-ben vágták át ezt a nagy kanyart, így jött létre a patkó alakú kb. 5 km hosszú holtág.
Vize tiszta, ami köszönhető a holtágat övező nádnak, nyáron nagyon elszaporodik a vízinövényzet, ezért csak általában a takarított helyeken lehet próbálkozni.
Vízmélysége átlagosan 1,5 m, de vannak helyek, ahol az akár 4 m-es vízmélység sem ritka.
Halfaunája: Leggyakoribb hala a keszegfélék és a kárász (Bablina István 3,55 kg-os példányt fogott ki belőle), sajnos elszaporodóban van az ikrapusztító törpeharcsa és a naphal.
A 80-as évek végén telepítettek bele busát, ez is rendkívül elszaporodott a vízben, hatalmas példányok delfin módjára ugrálnak ki a vízből, elzavarva a békés halakat.
Jelentős a csukaállomány, őszi csukázások alkalmával fogtak már 6-7 kg-os példányokat (főleg akadóknál, nádtisztásokon, hínárlyukakban kell keresni, erős felszerelést alkalmazzunk), süllőállománya is jelentős, de inkább kisebb példányokat lehet horograkeríteni.
Pontyállománya jelentősen megtizedelődött a 90-es évek elején a jég elvonulása után jelentkező halpusztuláskor.
Néhány harcsa is él a vízben, de ezek inkább behurcolt példányok, horgászni nem mindig érdemes rá mert nem sok él belőlük a vízben.