Bernecebaráti látnivalói

Huszár-kastély

Cím Bernecebaráti Széchenyi u. 23. 48.038471 N, 18.916882 E
Kapcsolat Web: www.bernecebarati.hu
Bernece és Baráti települések 1521-től mintegy két évszázadig az esztergomi kanonok birtokában voltak, majd az 1700-as években kerültek a Garamszentkeresztről származó Huszár-család tulajdonába, mely időszakról tanúskodik a barokk stílusban épült kastély. Huszár József (született 1739 meghalt 1816) királyi tanácsos volt és az esztergomi érseki birtokból Baráti helységet nyerte adományul. Ettől kezdve a család a Baráti előnevet vette fel.

Később egy házasság nyomán az Okolicsányi családé lett a birtok és a kastély is, így a helyiek Okolicsányi-kastélyként is emlegették. A XVIII. századi kastély udvarán román kori fafaragványok találhatóak. A kastély bejáratával szemben Nepomuki Szt. János szobra áll. A puhakőből faragott, színesre festett, magas, csipkés pilléren álló, vaskerítéssel körülkerített szobor gondosan kidolgozott, lírikus kidolgozású munka. Keletkezése: feltehetőleg a XVIII. század közepe. A katonai felmérések során a különálló kastélynak mintegy 2 ha-os parkja volt.

A II. világháború alatt a parkban magyar tüzérek állomásoztak majd az oroszok kórháznak használták az épületet, így a háborút viszonylag sértetlenül vészelte át.

Az államosított kastélyban 1945 után iskolát rendeztek be, majd az új iskola épületének megépítése után gyermekotthon működött benne, jelenleg üresen áll.
Huszár-kastély, Bernecebaráti