Berekfürdő látnivalói

A Szovjet Repülőtér Titkai Kiállítás

Cím Berekfürdő Berek tér 47.383690 N, 20.841640 E
A szovjet repülőtér titkai gyűjteményünk a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtértől mindössze 4 kilométerre, Berekfürdőn található. A kollekció a szovjet légierő 46 éves ausztriai és magyarországi jelenlétével kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat, filmeket mutat be kézzelfogható és objektív formában.
A tárlat felépítése és háromnyelvű feliratai gyakorlatilag bárki számára elérhetővé teszik az ott megjelenő információkat a fontosabb szovjet repülőterekről. A kiállításon többek között szereplő Déli Hadseregcsoport légibázisok: Debrecen, Esztergom, Kadafalva, Kalocsa, Kiskunlacháza, Kunmadaras, Pápa, Sármellék, Székesfehérvár, Tököl, Veszprém-Szentkirályszabadja, Szolnok.

A kiállítás különlegességét emeli a szovjet felségjelzésű Mi-24D harci helikopter, mely Magyarország egyetlen, magánkézben lévő és teljesen restaurált Mi-24-ese. Méltó társa a pápai repülőtéren kiállított és lelkes hozzáértő műszaki kezek által évek alatt felújított 109-es oldalszámú Mi-24D-nek.

2019 őszének utolsó napján érkezett kiállításunkra az egykor Pápán és Taszáron szolgálatot teljesítő, 41-es oldalszámú MiG-21bisz. A négy magánszemély tulajdonában álló, nálunk elhelyezett gépet jelenleg felújítjuk, s pont azt az eredeti, gyári szürke festést, orosz technikai feliratokat és egykori magyar felségjeleit kapja vissza, amivel 1979-ben megérkezett.
Hagyományőrzők (Légierő és VDV) a Szovjet repülőtér titkai kiállítás 2016-os nyílt napján a gép előttMit láthatunk még a Szovjet repülőtér titkai kiállításon?
A kiállítás megtekintése során valóban fellebbentjük a fátylat a szovjet repülőterek titkairól. Megtudhatjuk, hogy valóban voltak-e szovjet atomfegyverek Magyarországon, milyen repülőgép balesetek és katasztrófák történtek a szovjet repülőtereken.

Hogyan élt egymás mellett a többségi társadalom és a szovjet hadsereg, hogyan zajlott egy-egy nagyszabású hadgyakorlat például a nádudvari “bombatéren”, s milyen érdekes, mulatságos, vagy esetleg szomorú és szívszorító történetek estek meg a szovjet légierő közel 46 éves “ideiglenes” itt tartózkodás alatt. Minden, a katonai repülés, illetve a magyar XX. századi történelem iránt érdeklődőnek feltétlenül látnia kell kiállításunkat.

A Szovjet repülőtér titkai gyűjtemény egy testközeli kiállítás. Eredeti, máshol sohasem bemutatott korabeli filmfelvételek segítségével haladhatunk vissza évtizedeket az időben. De akár beülhetünk egy szovjet repülőgép kabinjába is teljes pilótaruhában. A gyűjteményben van lehetőség könyvek, képeslapok, apró relikviák megvásárlására is.

Minden tárgynak egyedi története van
Kiállított tárgyaink mindegyikéhez külön történet tartozik. Mind egyedi és nagyon ritka darab. Többek között számos lezuhant szovjet repülőgép sorsát is nyomon követtük, összegyűjtöttük darabjaikat. Így került a szovjet repülőterek titkait bemutató múzeumba sok Szu-24, Szu-17, MiG-27, Szu-7, MiG-17, Jak-28 alkatrész.

De fontos figyelmet érdemelnek a részletesen bemutatott pilótaruhák, műszaki ruházat és az egyenruhák is. Ezeken túl eddig nem publikált, egykor titkos fényképek, filmfelvételek is megtekinthetőek. A fékernyők, gyakorlóbombák, röplapbombák, világítóbombák (Sztálin-gyertya) és sok más egyéb érdekes és máshol nem látható tárgy sem hiányozhat kiállítótermekből és a központi folyosóról.

Bemutatott tárgyaink egyike sem jelent semmilyen veszélyt. A bomba, rakéta, lőszer megnevezésű tárgyaink sem minősülnek hadianyagnak, hiszen semmilyen pirotechnikai eszköz, robbanóanyag sincsen már bennük. Erről a Magyar Honvédség Hadihajós és Tűzszerész ezrede megfelelő igazolást is állított ki részünkre.
A Szovjet Repülőtér Titkai Kiállítás, Berekfürdő A Szovjet Repülőtér Titkai Kiállítás, Berekfürdő A Szovjet Repülőtér Titkai Kiállítás, Berekfürdő