Bér látnivalói

Andezitcsúszda és kőtenger

Cím Bér Nagy-hegy 47.865798 N, 19.477679 E
Kapcsolat Web: www.karancs-medves.info
Az andezit kőzetből kialakult oszloposság kevésbé gyakori, mint a bazalt esetében, de az még ritkább, hogy íves andezitoszlopok kerüljenek a szemünk elé. A béri Nagy-hegyen utóbbi teljesül, ami európai ritkaságként is jellemezhető, így nem meglepő, hogy a terület a Novohrad – Nógrád Geopark egyik kiemelt értéke. Emellett helyi jelentőségű védett természeti terület és természeti emlék is.

A kiömlési kőzetek anyagi összetételétől függően hajlamosak az oszloposság kialakulására. Az andezitben azonban ez a jelenség ritkábban alakul, mint a bazaltban – többek között ezért is különleges a terület. Ezt tovább fokozza az oszlopok hajlottsága – ami tovább növeli a helyszín értékét úgy esztétikai, mint tudományos szempontból. Európában és világviszonylatban is kuriózumnak tekinthető ugyanis a kőcsúszdára emlékeztető oszlopsor. A terület specialitása az is, hogy nemcsak hajlott, hanem egyenes oszlopok is fellelhetők itt.

A hegy oldalában egy kőtengeren is átkelhetnek a túrázók. A nagyjából 5 ezer négyzetméter kiterjedésű kőtenger-kőfolyás felső részéről egy kilátópont nyújt gyönyörű panorámát a Cserhát lankáira. A földtani alapszelvény egy egykori kőfejtőben helyezkedik el – úgy erről, mint az andezitoszlopokról és a kőtengerről is hasznos információkhoz juthatnak a Nagy-hegyet megmászók. Az Ipoly Erdő Zrt. ugyanis 2014-ben bemutatóhelyet létesített itt. Ennek állomásai természetesen bemutatják az adott helyszínt, ugyanakkor nagyobb kitekintést is engednek a térség igen gazdag földtani-geológiai kínálatába. Egy, az oszlopos formát imitáló látszóbeton építmény ad helyet itt egy tucatnyi, a geoparkkülönböző területeiről származó kőzetek bemutatásának.

A terület szabadon látogatható. A sziklás terep és főként a kőtenger mozgó részei miatt a Nagy-hegy bejárása fokozott óvatosságot és odafigyelést igényel. A legegyszerűbb és egyben legrövidebb úton történő megközelítése Bér településről lehetséges a Mária út kék színű jelzését, vagy sorrendben a zöld kereszt, a zöld sáv, majd a zöld háromszög jelzéseket követve. Az autóval érkezőknek a béri evangélikus templom környékén érdemes leparkolni. (A templom különlegessége, hogy nagyharangját 1853-ban öntötték és ez az eddig ismert legkorábbi, eredetileg is tárcsás koronával készült harang.) Innen mintegy 3 kilométernyi gyaloglásra található a Nagy-hegy, az útvonalban 200 méternyi szintkülönbség leküzdésére kell felkészülni, melynek jelentős része a célhoz vezető út második felén vár a túrázókra.
Andezitcsúszda és kőtenger, Bér Andezitcsúszda és kőtenger, Bér Andezitcsúszda és kőtenger, Bér