Bélapátfalva látnivalói

Gilitka-kápolna

Cím Bélapátfalva külterület 48.020214 N, 20.355003 E
A Gilitka - vagy Szent Anna - kápolna egy műemléki védelem alá tartozó római katolikus kápolna, mely a Gilitka - patak völgyében található, a Bélapátfalva és Szarvaskő közötti Országos Kéktúra útvonal mentén.

A völgy nevét II. Kilit egri püspökről kapta - a Gilitka szó ennek becéző, népies változata. A kegyhely az Egri Főegyházmegyéhez tartozik.

A kápolnát Androvics Miklós egri szemináriumi rektor építette 1750-ben, ott, ahol a legenda szerint Szent Anna megjelent. A kápolna lesarkított négyzet alaprajzú, egyterű, manzárdtetős, csehboltozattal fedett belső térrel, falpillérekben szoborfülkékkel díszített. Berendezése ácsolt oltármenza.

Szűz Mária édesanyjának, Szent Annának a tiszteletére szentelték fel, aki a bányászok, hajósok, anyák és szülő anyák védőszentje. A keresztény egyház szerinti ünnepe július 26-án van, ami a szent feltételezett halálának napja. Szent Anna megsegíti a benne bízó asszonyokat, gyermekáldással és könnyű szüléssel - de a helyes gyermeknevelés védőszentje is.

A kápolna népszerű búcsújáró helyként szolgált, a hívők - helyiek és a környékbeli településekről érkezők egyaránt - Szent Anna napján búcsúi körmenettel zarándokoltak ide, egészen a II. világháborúig, amikor is a kápolna súlyosan megsérült. Az ezt következő évtizedekben sokat romlott az épület állapota, és a búcsújárások is elmaradtak egy időre.

2004-ben kezdődtek meg a helyreállítási munkálatok, Seregély István egri érsek hozzájárulásával. A felújítást Csuhány Béla, okleveles építészmérnök kezdeményezte és az ő irányítása alatt történtek a munkálatok, ennek köszönhetjük a kápolna jelenlegi letisztult hófehér megjelenését.

A helyreállítás után a kápolnát újra felszentelték 2007. június 29-én, a Szent Anna búcsú alkalmával. Azóta újra a zarándokok rendelkezésére áll a kegyhely, és minden évben megtartják a búcsúi szentmiséjét, emellett a turisták körében is egyre népszerűbbé vált, mint kedvelt kirándulási uticél.

Itt, az erdő közepén, a halkan csörgedező patak mellett minden elmélyülésre, kikapcsolódásra hangol. Test és lélek egyaránt felüdülést lel a kedves, egyszerű, hófehér kápolna mellett.

Megközelítése:
- Szarvaskőből: az Eger felől érkezők a község központi parkolójából indulhatnak gyalogosan a szarvaskői várat is érintő Országos Kéktúra útvonalán, melyen kb. 5300 m után érhető el a kápolna.
- Bélapátfalváról: gyalogosan, vagy kerékpárral Bélapátfalváról, a Bartók Béla útról indulva a Telekessy út mentén, autóval is el lehet jutni az ún. Telekessy- parkolóig, s innen kb. 2100 m erdei út után juthatunk el a kápolnához.
Gilitka-kápolna, Bélapátfalva Gilitka-kápolna, Bélapátfalva Gilitka-kápolna, Bélapátfalva