Békésszentandrás látnivalói

Léderer-kúria

Cím Békésszentandrás Bethlen Gábor u. 14-18. 46.868779 N, 20.479654 E
Kapcsolat Web: www.mindenamiszarvas.hu
Békésszentandráson, közvetlenül az általános iskola mellett található az a régi épület, amit a helyiek csak „Kollégiumként” emlegetnek. Az épületet eredetileg nem diákotthonnak, hanem főúri laknak építették és már 1795-ben is állt. A felépülése óta többször is bővített és átépített épületről számos szép emléket őriznek azok a szentandrásiak, akik ide jártak iskolába, hiszen igazi, mesebeli játszótér volt a kastély parkja. A műemléki jegyzékben Szentgyörgyi-Horváth kúriaként nyilvántartott épület egy későbbi tulajdonosáról kapta a ma ismert nevet.

Az első tulajdonos, Szentgyörgyi-Horváth Zsigmond 1792-ben érkezett Békésszentandrásra. Még ehhez az időszakhoz kötődik egy szóbeszéd, hogy a kúriát egy 600 méteres alagút köti össze a Hunyadi Kastéllyal. A közbiztonsági viszonyok még nagyon messze jártak ekkor a maiaktól, ezért sok kastélyhoz és kúriához valóban építettek alagutakat. Ezek legtöbbször azt a célt szolgálták, hogy vész esetén észrevétlenül el lehessen hagyni az épületet. Az akár emberi életeket is megmentő, menekülő járatokat gondosan karban tartották és azok pontos helyéről csak a család tagjai és a személyzet vezetői tudtak. A lejáratokat pedig rendszerint álcázták és különböző rejtett ajtókon keresztül vezetett az út az alagútrendszerekbe.

Az 1800-as évek végére azonban sokat javult a közbiztonság és az alagutakra nem volt többé szükség, így előbb járhatatlanná váltak, később pedig általában feledésbe mentek.

A Szentgyörgyi család után a Léderer családé lett az épület és a hozzá tartozó birtok. A Lédererek nemcsak nagybirtokosok voltak, de a vármegyében is nagy ismertséggel rendelkeztek. Számos híres embert fogadtak otthonukban és gyakran találkozhatunk a nevükkel a 100 évvel ezelőtti szarvasi újságokban is, mégpedig egy nagyon érdekes tény miatt. Többször is olvasható ugyanis, hogy főispánok és más neves személyek mikor Szarvasra utaztak hivatalos ügyben, nem Szarvason, hanem a Léderer család szentandrási kastélyában vendégeskedtek.

A 16 szobás kúria később iskolai kollégium lett, jelenleg pedig igényesen kialakított turista szálló. A tornyos- timpanonos épület gyönyörű zöld környezetben, sókamrával várja a pihenni vágyó turistákat, és akár nagyobb létszámú csoportokat is tud fogadni.
Léderer-kúria, Békésszentandrás