Békésszentandrás látnivalói

Gödényhalom

Cím Békésszentandrás külterület 46.813455 N, 20.444723 E
A kunhalmok hazánk legtitokzatosabb helyei közé tartoznak. Nemcsak az indián kultúrában vagy a tengerentúl ősi népeinek körében volt népszerű a mesterséges dombok vagy földhalmok kialakítása, a Kárpát-medencében is számtalan hasonló alakzat, úgynevezett kunhalom található ma is.

Ezek az általában öt-tíz méter magas, átmérőjük tekintetében pedig akár az 50 métert is elérő kúpok, illetve félgömbök a régészek szerint a honfoglalás előtti időkből származnak, és amellett, hogy egykor lehettek akár lakódombok vagy őrdombok is, nagyobb részük temetkezési helyként, sírdombként szolgált.

A Gödény-halom Magyarország és Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű halma. 12,26 méter magas, palástjának kerülete kb. 160 méter. Békésszentandrástól déli irányban, attól hét kilométerre, a régi szentesi út mellett található, a Körös–Maros Nemzeti Park része.

A szakértők feltételezik, hogy egy rézkori temetkezési helyről van szó. A domb a Hármas-Körös árterében fekszik, az alsóbb, vizenyős területekről így gyakran szálltak a dombra gödények, innen kapta nevét is.
Gödényhalom, Békésszentandrás