Békéscsaba látnivalói

Szlovák tájház

Cím Békéscsaba Garai u. 21. 46.684821 N, 21.096356 E
A Szlovák tájház műemlék jellegű épülete a város szívében, az evangélikus nagytemplom közelében, a legrégibb csabai utcák egyikében, a Garai utca 21. szám alatt található. E lakóház típusa – az ún. alföldi háztípus helyi stílusjegyekkel ötvözött változata –a XIX. század hatvanas éveiben jelent meg, és kezdett terjedni Békéscsabán a módos parasztgazdák körében. Népi klasszicizáló, elő tornácos vagy oromtornácos (podsztyenás) ház.

A korabeli térképek tanúsítják, hogy az épület már az 1810-es években állott. Eredetileg a ház mintegy négy méterrel volt hosszabb. Az utcarendezés során egy részét egyszerűen levágták. Végleges mai alakját 1865-ben nyerte el, amikor egy teljes méterrel meg is magasították a házat. Akkori tulajdonosa Csankó András, nevének kezdőbetűit, valamint a ház átépítésének évszámát a ház homlokzatán olvashatjuk.

Ebben az időben XIX. század második felében Békéscsaba határában már kialakultak a tanyák, egyes szlovák gazdacsaládok kezén két-háromszáz holdas birtokok halmozódtak fel, virágzó gazdaságok működtek. Ezek közé a tehetős családok közé tartoztak Csankóék is, jómódot hirdető városi házukhoz mintegy kettőszázötven holdas tanyás gazdaság tartozott a csabai nagy határban.

A műemlékvédelmi igényességgel helyreállított népi lakóépület 1972. óta működik múzeumként. A szlovák tájházban látható tárgyi valóság egyaránt magában foglalja az anyaország és a környező magyarság népi kulturális értékeit.

Az épület tulajdonosa a Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata, a benne levő bútorok, eszközök a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonát képezik.

A Szlovák Önkormányzat 2018. évben a Szlovák Tájház felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6277-2/2018. NEFO számú pályázati támogatása keretéből valósította meg.

A szlovák tájház része a 2006. évben átadott Áchim –terem, amely kiválóan alkalmas kisebb rendezvények, kiállítások, osztálytalálkozók, hagyományőrző rendezvények megtartására.

A Szlovák tájház egyik állomása a Békéscsabai Hagyományőrző Kör által szervezett Hagyománytisztelő városnézésnek.
Szlovák tájház, Békéscsaba Szlovák tájház, Békéscsaba Szlovák tájház, Békéscsaba Szlovák tájház, Békéscsaba