Békéscsaba látnivalói

Munkácsy Mihály Emlékház

Cím Békéscsaba Gyulai u. 5. 46.682016 N, 21.102677 E
A Munkácsy Emlékházat 1994-ben, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére nyitotta meg Békéscsaba város vezetősége. Négy teremben 21 eredeti Munkácsy festmény - a Magyar Nemzeti Galéria letétje – mutatja be a mester korai képeitől, a realista népi életképein, a párizsi enteriőrjein, portréin, a vallásos képeihez készült vázlatain keresztül alkotói korszakait.

Az épület az 1840-es években Steiner Jakab és felesége - Munkácsy édesanyjának testvére - Reök Sarolta otthonának épült. Náluk vendégeskedett 1852-ben a városba került árva fiú. Itt töltötte utolsó boldog gyermek perceit, kis húgával játszva. Itt érte őket a végzetes rablótámadás, amely következtében elhunyt szeretett nagynénje. Reök István, a gyámja asztalos inasnak íratta.

A házat a kisnemesi rangú Omaszta család lakta 1854-től 1950-ig. Az államosításkor kimenekített bútoraikat, tárgyaikat az evangélikus egyház megőrizte és kölcsönadta a kiállítás kiegészítésére. Így a 19. század lakáskultúrájából is ízelítőt kap a látogató.

A hányatott sorsú épület – volt tejbegyűjtő, pártház, lakások – országosan jegyzett műemlék, a többszöri, szakszerű felújításnak köszönhetően megőrizte a vidéki klasszicista kúria jellegét. 12 helyisége a kiállítás helyszíne. Két terem alatt pince húzódik, akol borklub működik, illetve hangulatos borkóstolókat rendeznek.

Szabadtéri programokra alkalmas a nagy, füves udvar és a keleti oldalon, az eredeti angolparkból megmaradt néhány nemes fát is bemutathatnak. A hátsó épületben korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, ahol Munkácsy Mihály művészetét, a 19. század nemesi-polgári életmódját dolgozzák fel élményszerűen, az óvodás korosztálytól kezdve egészen a szépkorúakig.
Munkácsy Mihály Emlékház, Békéscsaba