Békéscsaba látnivalói

Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény

Cím Békéscsaba Széchenyi u. 9. 46.682000 N, 21.100012 E
A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003. októberében nyílt meg kiállítóhelyként Békéscsabán, a Csaba Center III. emeletén, 2006. áprilisától muzeális intézményként működik. 2013. októberétől átköltözött, azóta a Munkácsy Mihály Múzeumhoz tartozik, mely állandó kiállítás formájában mutatja be egyrészt Jankay Tibor művészetét és gyűjteményét, másrészt a Kolozsváry és Tevan család alkotóinak válogatott műveit.

Jankay Tibor (1899. Békéscsaba-1994. Los Angeles) képzőművész végrendeletében szülővárosára hagyta életművét és vagyonát, azzal a feltétellel, hogy a város a művészeti alkotások bemutatására egy állandó kiállítóhelyet biztosít, mely az örökhagyó nevét viseli. Az intézmény állandó kiállítása a Jankay hagyatékról ad áttekintést, ahol a művész grafikáit, festményeit, kerámia szobrait és az általa gyűjtött törzsi művészeti tárgyait mutatja be a látogatóknak. A gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatás mindig új műtárgyakkal ad képet a művész munkásságának egy-egy korszakáról.

2007 novemberétől Jankay Tibor alkotásaiból a harmadik összeállítást láthatja a kedves közönség . A válogatásban az 1960-as évektől a művész utolsó korszakáig, a nyolcvanas évek elejéig találunk alkotásokat. Ez a kísérletező Jankay művészetének kiteljesedő, magára találó, beérett korszaka. E kiállításra most azok a festmények kerültek amelyeket még Jankay kereteztetett, tehát valószínű, hogy kiállításokon szerepeltek, vagy egyszerűen csak közel álltak a művész szívéhez és otthonában helyezte őket a falra. A muzeális gyűjtemény 2006-ban újabb műtárgyakkal gyarapodott. Az adomány Békéscsabához és Jankay Tiborhoz személyesen kötődő művészek, ill. örököseik által felajánlott művekből, a Kolozsváry és Tevan családok művészeinek munkáiból áll. Az állandó kiállításban egy-egy alkotással ők is szerepelnek. A Jankay örökség 800 kötetes művészeti könyvállománya a Békés Megyei Könyvtárban került elhelyezésre.

A jelen forma egy egységes térben reprezentálja a kollekciót, melyben a festészet, grafika és ötvösművészeti remekek mellett a Tevan Nyomda és Könyvkiadóvállalat egy-egy könyvritkasága is látható.
Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény, Békéscsaba Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény, Békéscsaba