Békéscsaba látnivalói

Csabai Kolbászfesztivál

Cím Békéscsaba Gyulai út 44. 46.682345 N, 21.112542 E
A Csabai Kolbászfesztivál a város legértékesebb turisztikai terméke, amely a helység imázsát is meghatározza.
Nemzetközi és hazai vonatkozásában is az egyik legjelentősebb turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát az első, 1997-ben megrendezett fesztivál óta. Az évek folyamán a kolbászfesztivál dinamikusan fejlődött és évről évre növekedett a fesztiválon résztvevők száma is.
2009-ben a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta mega kiváló minőségű gasztronómiai fesztivál címet. 100.000 látogatójával, széles kínálatot jelentő programjával és kiegészítő rendezvényeivel.

A program a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba.
A rendezvényhez borvigadalom is társul, amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására és Élelmiszer és Mezőgazdasági kiállítás, amely a régió élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeit népszerűsíti, és ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű füstölt vékony és vastagkolbászt.

A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer. Hazai és külföldi népszerűségét segíti a Csabai Kolbászfesztivál, mely mára Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A rendezvény négy napja alatt országra-világra szóló kolbászos versengések várják a látogatókat az 500 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyéig, a disznótoros ételek (töltött káposztafőző verseny) készítéséig és kóstolásáig.
Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők. A vendég nagy része évről évre visszajár a rendezvényre, ami páratlan hangulatával, barátságos légkörével, színvonalas programjaival évek óta töretlenül őrzi népszerűségét.
A jó hangulatról népzenei, néptánc és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, akik megjelenítik a város és vidéke kulturális értékeit. Esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget 4 helyszínen.

A Csabai Kolbászfesztiválon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Számos vendéglő kínálja a hagyományos, ízes csabai termékeit, melyekhez jól illenek a kiváló magyar borok és pálinkák.
Aki a fesztiváli hangulatban elfáradt, pihenhet az Árpád Fürdőben, sétálhat az Élővíz csatorna mentén, megnézheti a város templomait, a Szlovák Tájházat, vagy a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteményét a Munkácsy Múzeumban. Lovagolhat a városkörnyéki tanyákon és kirándulhat Kondorosra, Gyulára, Szarvasra, vagy a szabadkígyósi Wenckheim kastélyhoz.
Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba