Békés látnivalói

Iskolamesteri Lakás

Cím Békés Petőfi u. 41. 46.765407 N, 21.135824 E
A Békés, Petőfi u. 41. számú ház volt a „malomvégesi iskola”. A ház valószínűleg 1844-ben épült, az udvar és a kert arra enged következtetni, hogy valamikor paraszt porta lehetett. A korabeli parasztházak ismeretében feltételezhető, hogy az épületben szabadkéményes konyha volt, melyből két oldalon egy-egy szoba nyílt. Tantermet csak az 1900-as évek elején építettek hozzá.

1910-től a tanítói lakást és a tantermet folyamatosan korszerűsítették. Lebontották a szalmatüzelésű kemencét, bevezették a villanyt, felújították a padlót, ajtókat, ablakokat cseréltek. 1958-59-ben a korszerűsítés folytatódott. Újabb ajtók és ablakok cseréjére került sor, és egy új szolgálati férőhelyet is kialakítottak a kamra helyén. Ekkor választották ketté az épület végén levő nagy tantermet is.

Földszintes, nyeregtetős, homloktornácos épület. Egyedülálló értéket biztosít az épületnek az utcai homlokzat. A 3 nyílású homloktornácot két toszkán jellegű egész, illetve két fél oszlop alkotja, melyek falazott mellvéden állnak. A tornác farácsa a romantikus időszak stílusában készült. Az oromzatban két keretezett ovális padlásnyílás látható. A faltükör csúcsában gazdag tárcsadísz, alatta pedig egy sávban széles szalagdísz van. Ezek a dekorációk késő barokkos, klasszicizáló hatást mutatnak.

Az épülethez szép barokkos jellegű kapubálványos kerítés tartozik. A ház műszaki felújítás után az elő- és oldaltornácon hagyományos laptégla burkolatot kapott. Visszaállították (Országos Műemléki Felügyelőség utasítása) a szabadkéményes konyhát is, illetve a mestergerendás építési szokást. Az épületben jelenleg egy rangos XIX. század végi berendezés látható, mely tükrözi az akkori társadalom tanítójának életkörülményeit.
Iskolamesteri Lakás, Békés Iskolamesteri Lakás, Békés