Békés látnivalói

Békési Ház

Cím Békés Durkó u. 8. 46.767782 N, 21.130185 E
Kapcsolat Telefon: 66/411-943
A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum kiállítóhelyeként működő épület alaprajzi elrendezése: szoba – konyha – szoba – pincekamra – padlásfeljáró – kamra – alsókonyha – alsószoba – nyitott szín – takarmányos - istálló. Az udvari homlokzaton az alsó konyháig pilléres tornác fut végig, mögötte az ólakig darufás, oszlopos tornác. A felső konyhában szabadkémény van, az első, utcafronti szobában pedig kör alaprajzú kemence. A belső szobát tisztaszobaként használták, itt nincs semmilyen tüzelőberendezés. Az alsókonyhának szintén szabadkéménye van, ezt a helyiséget nyáron főzésre, télen füstölésre használták.

Az udvarban jelenleg egy hódfarkú cseréppel fedett disznóól áll, valamint egy deszkából készült hombár. Az épületet Csapó Gábor építtette 1866-ban. A nagyméretű épület egy jómódú, békési gazdálkodó család lakóháza volt. Az udvari homlokzat előtt eredetileg teljesen végigfutó, téglapilléres tornác készült, csak az 1920-as években cserélték ki az utolsó szakaszt darufásra. E fölött a tornácszakasz fölött tudták a padlásra a szénát felrakni.

Az udvarban egykor gémeskút is volt. Az épület utcai homlokzata három tengelyes. Az ablakok között pilaszterek futnak fel a vízvezetőként működő hangsúlyos párkányig. Az oromfal mozgalmas vonalú, barokkos kiképzéssel középen két szalagkeretes négyzetes szellőzőnyílás, a közötte lévő habarcs-díszben 1866, az építés évszáma.

Az egykori lakóház állami tulajdonba került, aminek helyreállítása 1979-ben fejeződött be, azóta tájházként működik. A helyreállítás során vissza lett állítva az eredeti nyílászáró rendszer, a szabadkémények és a tüzelőberendezések. Az épület teljes műszaki helyreállítása és korhű berendezése mellett az udvari is hagyományos kialakítással került bemutatásra.

A kiállítóhely csak előzetes bejelentkezés esetén tekinthető meg.
Békési Ház, Békés Békési Ház, Békés