Bátaszék látnivalói

Bátaszéki német tanösvény

Cím Bátaszék Szentháromság tér 46.187694 N, 18.724738 E
Kapcsolat Web: www.bataszek.hu
2019. május 19-én ünnepélyes keretek között átadták városunkban a helyi németség történelmét és kultúráját bemutató kétnyelvű (német-magyar) interaktív tanösvényt, amely immár a hatodik elkészült tematikus út a magyarországi német tanösvények sorában. A tanösvény, mint sajátságos ismeretközvetítő forma a városunk lakói és az idelátogató iskolás és egyéb csoportok számára mutatja be a bátaszéki németek múltját és jelenét, hangsúlyozva azokat a tartalmakat, amelyek megkülönböztetik őket más települések német származású lakosaitól.

Bátaszéket leginkább Janus-arcúsága teszi egyedivé. Ez a páratlan kettősség abban nyilvánult meg, hogy annak ellenére, hogy a lakosok többsége a németek betelepítése után a kisbirtokos réteghez tartozott, az értelmiség és a nagybirtokos réteg élénk társadalmi élete Bátaszéknek városias jelleget kölcsönzött. Erre a kettősségre utal a tanösvény „városias életmód, vidéki idill” mottója.

A 7 táblából és egy extraállomásból álló tanösvény nyilvános térben, mindenki számára könnyen hozzáférhető helyen helyezkedik el a város szívében. Az első tábla a Szentháromság szobor mellett található (Cím: Bátaszék, Szentháromság tér 1. 46.187694, 18.724738), innen célszerű elkezdeni a tematikus út bejárását, ha vezetés nélkül önállóan szeretnék megtekinteni a tanösvényt és kipróbálni a számos játékos interaktív elemet. A továbbiakban a táblák jobb alsó sarkában található térkép segíti a tájékozódást. A tanösvényhez német és magyar nyelvű vezetőfüzet is készült, amelyek ingyenesen beszerezhetők a Budai utca 4 szám alatt lévő Turisztikai Információs Pontban.

Az állomások témái:

1. állomás: A Janus-arc keletkésének története
2. állomás: A Mária-tisztelet megnyilvánulásai Bátaszéken
3. állomás: A bátaszéki egyesületek – a Lövészegyesület
4. állomás: Dolina - Egy mára elnéptelenedett és kietlen külterület története
5. állomás: A városi élet színterei
6. állomás: A bátaszéki szőlőtermesztés és szódagyártás története
7. állomás: A 20. sz. elején külföldön dolgozó építőipari munkások története
Extraállomás (B betű): Egy öngyilkos szerelmes pár története
Bátaszéki német tanösvény, Bátaszék Bátaszéki német tanösvény, Bátaszék Bátaszéki német tanösvény, Bátaszék