Báta látnivalói

Kálvária kápolna

Cím Báta Kálvária-hegy 46.129679 N, 18.787965 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A bátai Szent Mihály templom feletti hegyen Hindi Mihály adminisztrátor-plébános 1767-ben létesített Kálváriát a saját költségén. Megszélesítették a hegyre felvezető szerpentin utat, stációkat építettek, a hegyen pedig három keresztet állítottak fel, amelyekre lemezképek kerültek. Az első kőkeresztet 1790. június 18-án szentelte fel Kovarszky Márton szekszárdi esperes-plébános.

A ma is álló kápolna Fekete Ferenc plébános idejében épült 1863-ban, a hívek adakozásából kőből és téglából. Egyszerű fekete keretes oltárképe a fájdalmas Szűzanyát ábrázolja.

A kápolna előtt 3 kereszt áll, középen Krisztus, jobb és bal oldalán a két lator. Kápolnához vezető úton 14 téglából készült, fehérre meszelt stáció található, benne terrakotta stáció képek. A kápolnát többször felújították, legutóbbi teljes felújítása 2020 nyarán fejeződött be.

A kápolna búcsúja a 18. század óta szeptember 14-e, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, Báta község fogadott ünnepe. Ezt a fogadalmat pestisjárvány idején tették, s ez a nap a faluban dologtiltó nap volt. A Kálvária hegyről gyönyörű kilátás nyílik a Duna-ártérre és a Gemencre.
Kálvária kápolna, Báta