Barbacs látnivalói

Barbacsi-tó

Cím Barbacs külterület 47.634486 N, 17.323832 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Barbacsi közigazgatási területéből a település határában 250 hektárnyi terület országos jelentőségű védett természeti terület, amely a Fertő Hanság Nemzeti Park része. Természeti értéke az itt található Keszeg-ér által természetes módon kialakított Barbacsi-tó, amely a táj egyik legnagyobb természeti értéke.

Területe 26,4 ha. A tó a Hanság maradványaként természetvédelmi terület. Összesen 280 ha területen terül el. 0,6 kilométer hosszúságú észak-déli irányba, 0,7 km kelet-nyugati irányba A Barbacsi-tó 110 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A morotva sekély vízében haltenyésztés folyik, de nádtermeléssel is foglalkoznak.

Egy időben üdülésre is igénybe vették, de napjainkban a zsugorodó vízfelület miatt különleges védelmet követel a tó megmentése. A part menti növényzet legjellemzőbb állományalkotó faja a nád (Phragmites communis). Jellemzőek még a tó környékén a magassásos társulások (Magnocaricion), ill.rekettyefűz (Salix cinerea) előfordulása.

A területet ma jelentős vizes élőhelyként tartják számon, ami indokolta védetté nyilvánítását is. A szigorúan védett, csak engedéllyel látogatható Fehér-tavi ökoszisztémában mintegy 200 madárfaj (többek között a szigorúan védett vörös gém, nagy kócsag és bölömbika) tartozik.
Barbacsi-tó, Barbacs