Báránd látnivalói

Írógépgyűjtemény

Cím Báránd Kossuth tér 2. 47.292689 N, 21.227108 E
Kapcsolat Web: www.haon.hu
Több mint 120 darabból áll Magyarország legnagyobb írógépgyűjteménye, mely Bárándon, a Múltunk Házában látható.

Faltól falig, sőt, szinte egészen plafonig sorakoznak a kiállított tárgyak a teremben, néhány gép pedig kiemelt helyet kapott, ahogyan a legrégebbi, 110 éves darab is, melynek a mechanikája eltér a megszokottól.

Egy 1910-es gép érdekessége, hogy nem billentyűk vannak rajta. Valamikor volt egy tű rajta, amit minden egyes lenyomás előtt beállítottak az adott betű felé. Egy hengeren található minden betű; miután beállították a tűvel a kiválasztott betűt, a lenyomást követően a hengerről nyomta a papírra.

Körülbelül negyven különböző típusú gép látható a bárándi múzeumban, láthatunk Erika, Underwood, Halda, valamint Mercedes márkajelzésűt is. – A Mercedes-gyár az 1929-es világválság idején leállt az autógyártással, átváltottak írógépgyártásra.

Sokféle írógép van itt, Erikából van a legtöbb, de annak is több változata található. Az Erika név ne tévesszen meg senkit, nem idehaza, hanem az NDK-ban gyártották. Ezek főként a ’60-as, ’70-es évek írógépei voltak, a kicsi, asztali, hordozható írógépek számítottak akkoriban a legelterjedtebbnek.
Írógépgyűjtemény, Báránd Írógépgyűjtemény, Báránd Írógépgyűjtemény, Báránd