Bánréve látnivalói

Magyarok Nagyasszonya templom

Cím Bánréve Kossuth u. 48.296374 N, 20.349759 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A katolikus templomot a község lakossága építette 1928-ban. Ebben az időben a település egyházilag a rozsnyói püspökséghez tartozott. Mivel nem volt Bánrévének lelkipásztora, így filiaként a Sajópüspöki plébániához tartozott.

A templom eredetileg neoromán stílusban épült. A templom szentképét egy román származású itt szolgáló katonatiszt festette meg. Mivel őszre lett kész a templom, ezért a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. A templomnak három harangja volt, amiből egyet a németek elvittek, azonban az egyházközség lakossága az elvitt harang pótlására új harangot csináltatott egy őrbottyányi harangöntővel. Mivel a templomnak nem volt orgonája, a hívek adományából 1953-ban Koncz Lajos esperes plébános csináltatott orgonát.

1961-ben a templom külsejét teljesen felújították. A belső festését a képviselőtestület 1963-ban csináltatta meg szintén a hívek adományaiból. 1973-ban kapott felújítása során rézbevonatot a három templomtorony.

A templom 2001-2002-ben ismét felújításra került, mert a falak az elmúlt években a település közúti forgalmának növekedése miatt megrepedtek, a főfalak megnyíltak, ezért a képviselőtestület a felújítás mellett döntött. Az anyagi fedezetet külföldről, valamint a helyi hívek és az önkormányzat anyagi segítségével sikerült megoldani.
Magyarok Nagyasszonya templom, Bánréve