Balatonszárszó látnivalói

Csukás Színház

Cím Balatonszárszó Jókai Mór u. 2. 46.832846 N, 17.831412 E
Balatonszárszó kulturális életének kiemelkedő színtere a Csukás Színház. A vasútállomás és a Balaton között elhelyezkedő létesítmény mára országos hírnévre tett szert. Az épületben az 1970-es évek végétől 2004-ig kertmozi működött, sok más balatoni nyaralóhelyhez hasonlóan a nyaralóközönség és a lakosság szórakoztatására. A kertmozi bezárása után a kétezres évekre már meglehetősen felújítandó állapotba került, ugyanakkor mérete és központi elhelyezkedése miatt nyilvánvaló volt, hogy fontos lenne új funkciót találni neki.

A megoldást a nyaralótulajdonosként három évtizede a nagyközséghez kötődő Csukás István költő, író szerepvállalása jelentette. Az előző képviselőtestület Dorogi Sándor polgármester vezetésével kezdeményezte 2011-ben a Csukás Színház létrejöttét, amely egyedülálló kulturális attrakciót képvisel a déli parton. Alapvetően a gyermekközönség igényei határozzák meg a repertoárt, általában zenés mesejátékokat, sokszor a Csukás életműhöz kapcsolódó meséket vonultat fel. A repertoár ugyanakkor tartalmaz felnőtteknek szóló darabokat, műsorokat, koncerteket is, illetve helyet adnak olyan rendezvényeknek, amelyek a nagyközség lakossága számára is érdekesek lehetnek. Vonzáskörzete kiterjed az egész déli partra, Fonyódtól Balatonvilágosig, illetve Budapestről és az ország minden részéből jönnek a látogatók, nyaralók. A nyári szezon programjában különböző témájú előadások, illetve rendezvények szerepelnek, mint például a júniusi Kórustalálkozó, a júliusi néptánc találkozó, zenés mesejátékok, (pl. Csukás István: Süsü a sárkány), mese operettek, koncertek, operett előadások, zenés vígjátékok, de volt már Balaton Hangja tehetségkutató dalverseny, és nem utolsó sorban a nagysikerű Sárkányfesztivál.

A szárszói önkormányzattal kötött együttműködés értelmében 2020. január 1-től a Kultkikötő felel a Csukás Színház szakmai irányításáért, azaz a programok szervezéséért és lebonyolításáért. A turisták, főként a családok körében népszerű nagyközség emblematikus intézménye eddig is fontos kulturális értéknek számított, de a kooperációnak köszönhetően tovább erősödhet a nagy múltú kulturális színtér, és ezzel együtt a település vonzereje.

A Kultkikötő neve bizonyára ismerősen cseng a Balaton környékén élő és nyaraló, kulturális programokra fogékony közönség számára: 15 éve szervezünk színházi előadásokat, koncerteket és gyerekprogramokat Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, az utóbbi években pedig Badacsonyban is. A Kultkikötő repertoárjának szerves része a Mesés Kikötő, vagyis a helyszíneinken szervezett gyerekprogramok. Ahogy a felnőtteknek szóló előadásaink, koncertjeink esetében, a legkisebbeknek szóló programoknál is kényesen ügyelünk arra, hogy a műsorban kizárólag minőségi és igényes produkciók kapjanak helyet. Az elmúlt másfél évtizedben kiváló művészekkel dolgoztunk együtt, több száz gyerekprogramot bonyolítottunk le. Ezek szervezése során komoly szakmai tapasztalatra és értékes tudásra tettünk szert, ennek felhasználásával – nívós bábszínházakkal, díjnyertes társulatokkal és elismert előadóművészekkel együttműködésben – ugyanakkor a hagyományok tiszteletben tartásával tervezzük a Csukás Színház következő évadának műsorát is. Terveink között szerepel, hogy a gyerekprogramok fókuszban tartása mellett felnőtteknek szóló előadásokkal is szélesítsük a Csukás Színház programkínálatát, de az is fontos célunk, hogy a programok ne csak nyáron, hanem négy évszakon át elérhetők legyenek. Az együttműködés eredményeként a Csukás Színház programjai egy évtizedes múltra visszatekintő, országosan ismert fesztiválsorozathoz kapcsolódnak, ami lehetővé teszi, hogy még több emberhez eljusson a méltán népszerű szárszói programhelyszín, és ezzel együtt a település kulturális sokszínűségének, a felhőtlen szórakozás lehetőségének híre. Az együttműködésről és az új szakmai vezetés személyéről természetesen a névadót is tájékoztattuk: a döntést Csukás István, Kossuth-díjas magyar költő, író, a település díszpolgára is üdvözölte.
Csukás Színház, Balatonszárszó