Balatonmáriafürdő látnivalói

Helytörténeti Gyűjtemény

Cím Balatonmáriafürdő Gróf Széchényi Imre tér 9. 46.707003 N, 17.371401 E
Kapcsolat Telefon: 30/356-2117 Web: www.balatonmariafurdo.hu
A Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása, 2009. június 4-én nyílt meg a gróf Széchényi Imre téren található Strandépület emeletén. (Itt már 2006 óta minden nyáron a turisták és a helyi lakosok megtekinthettek helytörténeti, néprajzi, képzőművészeti kiállításokat) Az állandó kiállítást anyagilag a Nemzeti Kulturális Alap 1000 000 Forinttal támogatta, a közel három milliós költségek legnagyobbrészét pedig Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata biztosította. A szakmai kivitelezést a Marcali Városi Helytörténeti Múzeum végezte el. A fa installációkat pedig Ősz Sándor asztalos műhelyében készítették el.

A balatonmáriafürdői állandó kiállítás célja, bemutatni Mária-telep létrejöttét, hogyan vált szőlőtelepből üdülőhellyé, s hogy a nyaralóvendégek és az állandó lakosok számára mit jelentett a Balaton-kultusz. A település alapítása a filoxéra (szőlőgyökér-tetű) vészhez kötődik.

Az elszegényedett zalai szőlősgazdák részére, a XIX. század végén, gróf Széchényi Imre szőlőtelepítési kormánybiztos irányításával, 585 telket parcelláztak ki, a keresztúri földbirtokos, Festetics Tasziló birtokából. A telepesek hálából Széchényi Imre feleségéről,

Andrássy Máriáról nevezték el az új települést. Már a szőlőtelepítés előtt megindult a fürdőélet a területen, de jelentősége a XX. század elejétől nőtt meg igazán. A szőlőültetvények között gyorsan szaporodtak a kis nyaralóépületek és a kifejezetten üdülés céljára épített tekintélyes villák. Az egyik legismertebb villa, az ún. Bélavár, Dr.Bernáth Béla ügyvéd birtokában volt. Fia, a későbbi híres festőművész, Bernáth Aurél, önéletírásában szívesen emlékezett vissza gyermekkorának mária-telepi nyaralásaira.

Míg a távolabbról érkező nyaralóvendégek számára a gondtalan kikapcsolódás, élményszerzés fogalmai kapcsolódtak a Balatonhoz, addig Balatonkersztúr és Balatonmária állandó lakosai a vendégfogadás, vendéglátás, különféle szolgáltatások területén dolgoztak a nyári hónapokban vagy akár egész évben.

A kiállítással Balatonmáriafürdő turisztikai látványosságot és kulturális élményt szeretne nyújtani mind a nyaralóvendégei, mind az állandó lakosai számára. Az állandó kiállítás mellett kialakításra került egy időszaki kiállító terem, ahol 2006 óta küönféle művészek mutatkoztak be.

A kiállítással Balatonmáriafürdő turisztikai látványosságot és kulturális élményt szeretne nyújtani mind a nyaralóvendégei, mind az állandó lakosai számára. Az állandó kiállítás mellett kialakításra került egy időszaki kiállító terem, ahol 2006 óta küönféle művészek mutatkoztak be.
Előzetes bejelentkezés szükséges!
Helytörténeti Gyűjtemény, Balatonmáriafürdő Helytörténeti Gyűjtemény, Balatonmáriafürdő Helytörténeti Gyűjtemény, Balatonmáriafürdő