Balatonlelle látnivalói

Szentháromság templom

Cím Balatonlelle Kossuth Lajos u. 81. 46.781537 N, 17.699881 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A II. világháború közepén (1943) Balatonlellén, az egykori bazilika helyén elkezdődött a harmadik kőtemplom,- mely az elsőhöz hasonlóan építészetileg szintén bazilika- építése. A terveket Árkay Bertalan a „római iskola” kiemelkedő magyarországi képviselője készítette.

A templom 35 m hosszú, 17 m széles, belmagassága 9 m. A torony, amit csak 1972-ben fejeznek be 28 m magas. A templomban található még egy altemplom kriptával, ahol az egyházközség 2009-ben urnatemetőt hozott létre, ill. két kápolna: Hősök kápolnája a világháborúkban elesett katonáknak állítván emléket és a Lourdes- i kápolna a torony alatt.

A templom művészi alkotásokba meglehetősen gazdag: a szószék, a tervező Árkay Bertalan feleségének, Sztehló Lilinek az alkotása, melyen Jézus, mint Jó Pásztor van ábrázolva, ill. a négy evangélista a szokásos attribútumaikkal.

A bal oldali mellékhajó Szent Anna oltárképét a nemzetközileg ismert Molnár C. Pál festette. Már a második templomban is volt Szent Anna tiszteletére oltár szentelve, annak emlékére, hogy 1855-ben kolerajárvány pusztított a faluban és, amely Szent Anna napján (július 26.) szűnt meg. A jobb oldali mellékhajó Jézus Szíve oltárkép Prokop Péter alkotása, miként a tabernákulum alatt lévő mozaik is.
Szentháromság templom, Balatonlelle