Balatonlelle látnivalói

Afrika Múzeum

Cím Balatonlelle Kossuth Lajos u. 2. 46.785788 N, 17.695364 E
Kapcsolat Telefon: 85/554-128 Email küldése
A Kapoli Múzeum bábáskodása mellett Balatonlellén új múzeum nyílott 2010-ben, mely Közép- és Dél-Afrika állatvilágát, és folklórját mutatja be.
A kiállítás egy nagyszerű ember, gróf Somssich Pongrác jóvoltából került hozzánk. Az említett úr, sorsa úgy alakult, hogy a II. világháború után, emigrálni kényszerült. Kalandos útja, Belgiumba vezetett, majd mint egy vesztes háború katonája, úgy látta jónak, ha Európát elhagyva, az akkori Belga-Kongóban vállal munkát.

Az önkéntes száműzetés meglehetősen hosszúra sikeredett. Húsz évet töltött, az akkor más erősen forrongó kontinensen. Talán még ma is ott élne, mert Afrika varázsa nem csak limonádé történetecskékben, vagy veretes útleírásokban működik, úgy tűnik a valóságban is rabul ejti az embert.
Az ott töltött időt, gróf Somssich Pongrác, kemény munkával töltötte, de a szabad idejét a vadászatnak szentelte. Tette ezt puskával, és fényképezőgéppel is.
Vadat csak kivételeset ejtett el. Trófeái kapitálisak, melyeket a vadászattól mint olyantól idegenkedők is megcsodálnak. Különösen tiszteletreméltóak kaffer- és bozóti-bivaly trófeái. Ezek becserkelése és elejtése, két esélyesek. S ha józan ésszel gondolkodunk, inkább az áldozatra tennénk fogadást, aki a saját területén mozog, testi ereje, gyorsasága, szilajsága a vadászénak többszöröse.

Emlékeit, a „Húsz év Afrika szívében„ című, kitűnő könyvében írta meg, mely 2005-ben, második kiadásban jelent meg. Mozgalmas életének emlékeit hagyta Balatonlelle Városára, mely azokat a Kossuth Lajos utca 2 szám alatt erre a célra kialakított helyen tudjuk bemutatni, méltó körülmények között.
Afrika Múzeum, Balatonlelle Afrika Múzeum, Balatonlelle Afrika Múzeum, Balatonlelle Afrika Múzeum, Balatonlelle