Balatonkeresztúr látnivalói

Bél Mátyás Látogatóközpont

Cím Balatonkeresztúr Ady Endre u. 26. 46.700647 N, 17.369567 E
A balatonkeresztúri Ökoturisztikai látogatóközpont elsődleges célja egyedi turisztikai termékkel növelni a térségben a település turisztikai potenciálját. A Balaton-parton sok településen egyhangú, kizárólag az üdülőturizmusra épített idegenforgalom a jellemző. Balatonkeresztúr turizmusa is ezen települések közé tartozik. A település idegenforgalma erősen szezonális, a fürdőszezonon kívül a kisszámú települési látnivaló mellett a helyi önkormányzat által szervezett programok jelentik az idegenforgalom bázisát (Majális és Búcsú, Sportbál, Fergeteges est, stb.). A játszóház megtervezésénél alapvető célkitűzésünk volt olyan turisztikai attrakció létrehozása, amely egész évben használható, amely alkalmas rendezvények lebonyolítására. A projekt elvárt eredményei (3.4. fejezet) esetében látogatószám kalkulációkor a téli hónapokban 35-40 %-os látogatottsággal számoltunk a nyári hónapokhoz képest. Számításunk alapja a helyi célközönség igényfelmerülése, valamint a projektünkkel megnövekedett számú szezonon kívüli attrakciók vonzó hatása következtében a megnövekedő turista szezonon kívüli látogatása. A látogatóközpont a település olyan turisztikai attrakciója, amely a településre látogató turista tartózkodási idejét növeli fél, vagy egész napos programlehetőséget biztosítva. A látogatóközpont az állandó kiállító- és bemutatótér, valamint a játszóház létrehozásán túl garantált programok kínálása, amelyek az attrakcióhoz illeszkedő kiegészítő elemek lesznek.

Célunk a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszterhez csatlakozás és a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkkal való együttműködés kialakításával kibővíteni partnereink lehetőségét az oktatás-nevelés, a szakmai programjaik kiterjesztése érdekében. A létrejövő látogatóközpont a környéken található turisztikai desztinációkat kiegészítve, azokhoz illeszkedve kínál attrakciót az ideérkező turista számára. A központ összefogja a szűkebb régióban található természeti örökségi elemeket és bemutatóanyagával kiinduló-állomásává válhat ezeknek a bemutatóhelyeknek, egyben alternatívát teremt oktatások, konferenciák megrendezésére. A területi koncentrációt a látogatóközpont olyan módon csökkenti, hogy alternatívát teremt a fürdőző turizmus számára a szabadidő eltöltésére. A látogatóközpont ugyanakkor kiállítási anyagában felhívja a figyelmet a környék környezeti látnivalóira és természeti bemutatóhelyeire, ezáltal a Balaton-part zsúfolt strandjainak közönsége számára vonzóvá teheti a környezeti látnivalókat. Balatonkeresztúr egy hotellel és 3 panzióval, valamint 450 darab magán szálláshellyel rendelkezik. A magánjellegű szállások túlsúlya a turisták korosztályi összetételét is meghatározza. A település a déli part békés pihenőhelyei közé tartozik, a fiatal és középkorú családos korosztály van jelen a szezonban legjelentősebb arányban. A Balatonra járó turisták jelentős része visszatérő vendég. A szezon alatt rossz idő esetén elérhető programlehetőségekkel a turisták többsége nem elégedett. A projekt keretében megvalósuló attrakció erre az igényre kíván válasz lenni, valamint a szezon helyi turisztikai meghosszabbításában is alternatívát teremt.

A Festetics kastély épülete kiváló esztétikai alapot ad a kulturális és természeti tematikájú kiállításnak. A kastély mellett létrehozott Ökojátszóház a kastélyban bemutatott ökoturisztikai téma elmélyítését és a fiatalabb generációval való megismertetését szolgálja. A létrehozott attrakció a helyi természeti és kulturális értékeken alapul (Kis-Balatoni, Nagy-Berek, Balaton), amellyel tájékoztatni és szemléltetni akar játékos és ötletes formában. A projekt célja olyan egyedi turisztikai egység létrehozása, amely az alapvető kulturális és környezeti értékeket elmélyíti, és innovatív, modern megoldásokkal tárja a látogató elé. Balatonkeresztúr 3 természeti táj találkozásánál található. A település, mint turisztikai desztináció kiállítási anyagával alkalmas a környező környezeti és kulturális adottságok összefogására. A jelenlegi balatoni turisztikai kínálatban kevés számú gyermek játszóház található. A fiatal korosztály számára nem biztosított a környezeti és kulturális helyi értékek közvetítése. Az látogatóközpont és Ökojátszóház ezt a korszerű és innovatív szemléletű igényt kívánja közvetíteni a környezeti nevelés újszerű megoldásaival. A központ a családosok hosszabb és rövidebb idejű üdülésében kínál fél, vagy akár egész napos programot a korosztályok számára. A Balatonkeresztúrra ellátogató turisták tartózkodási idejének megnöveléséhez ilyen módon járul hozzá. A létrejövő attrakció ugyanakkor növeli a balatonkeresztúri célturizmust. A központ megnyitásával olyan egyedi attrakcióval bővül a települési turisztikai kínálat, amely a környező települések, illetve régiók számára is vonzó.

A projekt tervezésekor megfelelő figyelmet fordítottunk a környezeti szempontokra. Az épületek kialakítása energiatakarékos és energiahatékony szempontok szerint tervezett. Az energiatakarékosságot a világítóberendezések, számítástechnikai eszközök biztosítják. A padlófűtéses gépészet és a szigetelések megoldása az energiahatékonyságot növelik. A látogatóközpontban elhelyezett tájékoztató táblák és tájékoztató anyagok beszerzésénél környezetbarát alapanyagokat használunk fel. A környezeti terhelés csökkentését is figyelembe véve preferáljuk a közösségi közlekedés használatát és erre a kiállítási anyagunkban is felhívjuk a figyelmet.
Bél Mátyás Látogatóközpont, Balatonkeresztúr Bél Mátyás Látogatóközpont, Balatonkeresztúr Bél Mátyás Látogatóközpont, Balatonkeresztúr