Balatonkenese látnivalói

Tátorján tanösvény

Cím Balatonkenese Soós-hegy 47.035283 N, 18.096604 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A helyiek Balatonkenese kincsének nevezik a Tátorjánt, amely a Soós-hegyen, egy nyolcvan méter magas löszfalon él. Ez a növény azért különösen érdekes, mert Közép-Európában szinte egyedül Balatonkenesén található meg. Kisebb-nagyobb populációban előfordul az ország más területein is, de sehol sem ilyen nagy kiterjedésű. Keneséhez kötődik a növényről megjelent első írásos emlék is.

A Tátorján még a jégkorszakból maradt itt, a Dél-orosz sztyeppvidékről származik, és tulajdonképpen a török korban honosodott meg, idén hatvan éve nyilvánították védetté. A tanösvény is azt szolgálja, hogy ne csak a keneseiek, de az ide látogató turisták is megismerjék ezt a különleges növényt.

A Soós-hegyen élő többi növény, a nőszirom, sok zsályaféle és a nagyon szép árvalányhaj mind védett. A Tátorján eszmei értéke 35 ezer forint, egy szál letépett árvalányhaj pedig 10-15 ezer forintba kerül. A löszfalat nagyon kedveli a parti fecske és a gyurgyalag is, kis lyukakat, barlangszerű nyílásokat fúrnak bele és abban élnek.

Ezen a leszakadt falon kilenc darab barlangot lehet még megtalálni, amelyek öt különböző magasságban helyezkednek el a Soós-hegyen, ezek a tatárlikak. A legenda szerint a tatárjáráskor itt kerestek védelmet a szegény, földnélküli parasztemberek a támadók, betolakodók ellen.

A valóságban régebben, amikor a Balaton még sokkal magasabban volt, közelebb a hegyhez, akkor a szegény emberek vájták maguknak ezeket a barlangokat, és a halász eszközeiket, csónakjaikat tartották ott. Később pedig, amikor háborús időszakok után lakás nélkül maradtak egyes családok, akkor lakták is ezeket.
Tátorján tanösvény, Balatonkenese Tátorján tanösvény, Balatonkenese Tátorján tanösvény, Balatonkenese Tátorján tanösvény, Balatonkenese