Balatongyörök látnivalói

Kneipp Élménysétány

Cím Balatongyörök Móló sétány 46.749962 N, 17.351760 E
Kapcsolat Web: www.balatongyorok.hu
A több mint 100 éves platánfasor mentén haladó Élménysétány, a Csónakháztól indul, a rendezvénytér mellett haladva, egészen a strandbejáratig, 800 méter hosszúságban tart. A burkolat kialakítása során figyelembe vettük a mozgáskorlátozottak igényeit, így a magassági szintkülönbségeket kiküszöböltük, a sétányt kiszélesítettük. A sétányon Kneipp pontokat alakítottunk ki. Számos gyógynövénysziget, meditációs padok, gyermek és felnőtt játszótér, valamint Kneipp száraz és vizes taposó áll az idelátogatók rendelkezésére.

A gyógynövények sokféleképpen felhasználhatók. Alkalmazhatók külsőleg és belsőleg egyaránt. Külsőleg hideg vagy meleg borogatásként, fürdővízhez téve, sebek, bőrbetegségek kezelésénél pakolásként vagy inhaláláshoz.
A balatongyöröki Élménysétány gyógynövényszigetei, a Kneipp kúra részeként, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és az egészséges életmódhoz.

A gyógynövények legelterjedtebb és legkedveltebb felhasználási módja a gyógytea készítés. Forrázást akkor alkalmazunk, ha a kiválasztott növényrész puha (pl. levél vagy virág). Forrásban lévő vízzel leöntjük, 10-20 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzetkészítésre akkor van szükség, ha kemény és tömör szerkezetű a növényrész (pl. gyökér vagy kéreg). Fél órán keresztül lassú lángon főzzük, majd leszűrjük.
Hideg vizes kivonattal is készíthetünk gyógyteát, erre akkor van szükség, ha a növény hatóanyaga károsodik hő hatására. Ilyenkor szobahőmérsékletű vízzel leöntjük a teaalapanyagot, és 5-10 órán át áztatjuk.

Az orvosi zsályából készült tea légzőszervi megbetegedésekre, gyulladásokra az egyik legjobb gyógynövényünk, emellett izzadáscsökkentő hatásáról is ismert. A citromfűteája kellemes íze mellett nyugtató, görcsoldó hatással bír. A kasvirágból készült tea erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A mentaemésztés-és étvágyjavító hatású, gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen is javasolt.

A gyógynövényes borogatások nagyon hasznosak sebek, zúzódások, sérülések és helyi fertőzések kezelésére. Gyulladáscsökkentő hatású pl. a zsálya.Készítsünk főzetet vagy forrázatot. Egy tiszta szövetdarabot mártsunk a gyógynövényes főzetbe és helyezzük az érintett bőrfelületre. Fájdalomcsillapítás, bőrpuhítás esetén a meleg borogatásalkalmazható, serkenti a vér- és nyirokkeringést azokon a területeken, ahová helyezzük.Például kakukkfű, cickafark.

Kedvelt és hatásos módja a gyógynövények külsőleg történő alkalmazásának a gyógyító fürdőkkészítése. A vérkeringést javító levendula reumatikus betegségek, idegi eredetű fájdalmak esetén használható. Az ödéma képződést és gyulladást gátló vadgesztenye pedig vénás pangás, aranyér, viszketés esetén lehet segítségünkre.

A legjobb gyógyhatás érdekében szedjük frissen a felhasználásra váró gyógynövényeket. Fontos, hogy mindig a megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk. A gyökereket kora tavasszal vagy ősszel, a leveleket virágzás előtt és alatt, a növény termését a teljes érés idején, a virágokat pedig a virágzás kezdetekor érdemes gyűjtenünk. A gyógynövényeket nem szabad megmosni szárítás előtt. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk.
Kneipp Élménysétány, Balatongyörök