Balatonfűzfő látnivalói

Serpa Kalandpark

Cím Balatonfűzfő Uszoda u. 2. 47.071068 N, 18.026715 E
Parkunk 2003-ban nyitott meg Balatonfűzfőn a Balatoni bob pálya és a Balaton uszoda tőszomszédságában. Célunk röviden összefoglalható: természetes mozgásformák, természetes környezetben. Hat éves kortól a fizikai aktivitás végéig várjuk a csúszni, mászni, lőni vágyó kedves vendégeinket. Mászótornyunkon, már két-három éves korosztálynak is van lehetősége kipróbálni ügyességét, bátorságát. Eszközeink kialakításánál arra törekedtünk, hogy minden egészséges felnőtt és gyermek számára teljesíthetőek legyenek a feladatok. Csak a kishitűség, a motiválatlanság, vagy az akarat hiánya gátolhatja meg a sikerélmény elérését. A részvételhez utcai öltözet megfelelő. Optimális viseletként a sportruházatot és a zárt edzőcipőt ajánljuk. A falmászáshoz a puha szandál és a papucs alkalmatlan, helyettük mezítláb teljesíthető a feladat. A kalandösvény csak cipőben, vagy szandálban teljesíthető. Az íjászathoz és a drótkötélcsúszdához bármely viselet alkalmas. A szakszerű üzemeltetésnek és a szabályok betartásának köszönhetően fennállásunk tizenkilenc éve alatt izomlázon kívül más probléma nem adódott. Büszkék vagyunk arra, hogy számos újonnan épülő parknak mintául szolgálunk, mint ahogy arra is, hogy a tervezéstől a kivitelezés utolsó ecsetvonásáig, mindent önerőből, saját kezűleg hoztunk létre.

Kalandra fel, félre a kishitűséggel, irány a csúcs!
100% biztonság + kihívás = maradandó élmény!

Az elmúlt évtized alatt rengeteg tapasztalat és élmény ért minket. 16-17 éve kezdődött, Kihelyezett madárodú a Serpa Kalandparkban, amikor is nemrég felállított faoszlopainkat, melyek az akadálypályákat tartották és tartják, elkezdték belakni a madarak. Az oszlopok gyengébb részeit kihasználva, főleg harkályok, szép, tágas odúkat vájtak maguknak. Majd jöttek és költöztek, be más fajtájú madárkák is. Három éve munkatársaink kedvence, egy pele család volt. Amellett, hogy örültünk az élet ilyetén való megnyilvánulásának, kissé megijedtünk a következményeitől. Tudni illik, mi van akkor, ha kívülről nem érzékelhetően, olyannyira kivájják a fa belsőt, ami töréshez vezethet. Ezért aztán, odúkat csináltunk és a közeli fákra szereltük fel. Az oszlopokon lévő odúkat pedig, kirepülés után bedolgoztuk. Bízunk benne, hogy a készített lakhelyeket is szeretni fogják szárnyas vendégeink.

Névadóinkról
A serpák ősei 700 évvel ezelőtt Tibetből költöztek át Kelet-Nepálba a Szolo Khumbu völgyeibe. Serpa családRendkívüli képességekkel rendelkező hegyivezetők és teherhordók. Már az 1920-as évek elején alkalmazták őket a nagy Himalája expedíciók. Életüket áthatja a buddhista lámaizmus. Az utak mentén rengeteg az imafelirat, imazászló, a vízzel vagy széllel hajtott imamalom. Megélhetésük fő forrása az expedíciók mellett az Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa állattartás (a yak tartás). Egyik fő táplálékuk a sós, vajas tea. A teherhordó serpák szervezetének székhelye ötven évig az indiai Darjeelingben volt, de Nepál határainak megnyitása után a fővárosba, Katmanduba költöztek át. A legismertebb serpa, Tenzing Norgay, aki Sir Edmund Hillaryvel együtt 1953 május 29-én elsőként hódította meg a világ tetejét, a 8848 méter magas Mount Everestet.
Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő