Balatonfüred látnivalói

Száka-hegy

Cím Balatonfüred külterület 46.961576 N, 17.875535 E
Kapcsolat Web: www.szakahegy.hu
A Száka-hegy a Balaton-felvidék és kismedencéi kistáj déli peremén helyezkedik el. A kistáj 42,3%-a erdő, 26%-a szántó, 9,7%-a szőlő. A lakott terület 4,6% alatti. A Balaton-felvidék potenciális erdőterület, de az évezredes emberi jelenlétnek köszönhetően a művelésre alkalmas medencékben a szántó- és gyepgazdálkodás, a meleg hegyoldalakon a szőlő- és gyümölcstermesztés vált meghatározóvá. A területen 18 védett növényfaj mintegy 2200 egyede található. A száraz Balaton-felvidéki erdők és gyepek jellemző védett fajai jelentős faj- és egyedszámmal képviseltetik magukat a területen. A legnagyobb egyedszámban a bokros koronafürt, nagy ezerjófű, a selymes boglárka és a magyar repcsény fordult elő.

Az itt élő állatfajok közül elsősorban a rovarok körében található értékes védett vagy veszélyeztetett fajok, mint például a bőrfutrinka (Carabus coriaceus), a kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus), a hengeres szalmacincér (Theophilea subcylindricollis) vagy az atalanta lepke (Vanessa atalanta), és akár a kardoslepke (Iphiclides podalirius) is megtalálható a területen. A védett emlősök közül, gyakori fajok is egyaránt megfigyelhetőek: vakond, keleti sün és vörös mókus.

A Száka-hegy területe jelentős részben természetközeli, értékes fajokat eltartó szubmediterrán élőhelyegyüttes, amely kiválóan alkalmas egy természetvédelmi célú tanösvény létesítésére is.
Száka-hegy, Balatonfüred Száka-hegy, Balatonfüred Száka-hegy, Balatonfüred Száka-hegy, Balatonfüred