Balatonfüred látnivalói

Gyalogtúra az Akasztódombra

Cím Balatonfüred Endrődi utca 46.954693 N, 17.883654 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Jelzés: zöld sáv, piros sáv, sárga kereszt, zöld kereszt
Táv: 16 km
Szintemelkedés: 150 m

Ez a túra lehetővé teszi a Tihanyi-félsziget legszebb és legérdekesebb részeinek megismerését.
Balatonfüredre vonattal vagy autóbusszal érkezve az Endrődi utcán dél felé megyünk tovább. A parthoz közel átkelünk a 71. sz. főúton és a városból kivezető kerékpárúton elhagyjuk a kempinget, majd a hajógyárat.
Utunk a vízparti nádas mellett vezet.
A zöld sáv jelzésig megyünk, majd átkelve a műúton a hegyoldalba kapaszkodunk, a Ciprián-forrás után a barlanglakásokhoz jutunk. Ezeket a félsziget alapját alkotó homokos, agyagos üledékekre kerülő bazalttufába vésték. A félsziget az egykori vulkáni utóműködéseiről nevezetes.
A zöld sáv jelzésünk felkapaszkodik az Óvár 219 m-es magaslatára.
A pihenőhelyről szép kilátás nyílik a Füredi-öbölre.

A hegy túlsó oldalán leereszkedve, a piros sáv jelzésen balra kanyarodva a Visszhang-domb mellett a faluba jutunk.
Feltétlenül nézzük meg az apátságot, az altemplomot, a szabadtéri Néprajzi Múzeumot. A gejzírforrás maradványait külön is jelzik.
A főutcára leérve a sárga kereszt jelzésen menjünk tovább a Belső-tó irányába. A tó déli szegélyén a sárga kereszt jelzést követjük. Ahol a piros keresztbe torkollik, ott (a sárga kereszt jelzésen maradva) délnyugatra kanyarodunk és az erdőben néhány száz méter után az Aranyház gejzírkúpjához érünk.
Az utóvulkáni működés itt gejzíreket működtetett. A felfelé áramló forróvízből képződött kőzet, a gejzírit nevű kőzet alkotja a kúpot. Szép kilátás nyílik a Belső-tóra és a falura.

Miután leereszkedtünk a gejzírkúpról a sárga kereszt jelzésről balra, a zöld kereszt jelzésre kanyarodunk, majd néhány perc után zöld sáv jelzésre.
A Geofizikai Kutatóintézet mellett elhaladva a műútra érünk, majd átszelve, a víz közelében folytatva utunkat, beérünk a faluba.
A strand után autóbuszmegállót találunk, ahonnan Balatonfüredre tudunk visszautazni.
Gyalogtúra az Akasztódombra, Balatonfüred