Balatonfőkajár látnivalói

Falumúzeum

Cím Balatonfőkajár Táncsics u. 4. 47.019697 N, 18.213415 E
A Balatonfői Falumúzeum Egyesület 1998-ban alakult Balatonfőkajáron azzal a céllal, hogy a református templom meletti, régi egyházi iskola épületét helyreállítsa, és ott falumúzeumot hozzon létre. Az egyesület további céljai között szerepel, hogy a község kultúrális életét felpezsdítse és a falun túlmutató rendezvényeket is szervezzen.

Legnagyobb célunk 2006. nyarán megvalósult, július 1-én ünnepélyes keretek között nyitottuk meg az elkészült Falumúzeum épületét. A megnyitón Fülöp Lajos festőművész, egykori balatonfőkajári tanító képeit nézhették meg, valamint a Várpalotai Bányász Fúfószenekar hangversenyét hallgathatták meg az érdeklődők. Azóta szinte egész éven át (elsősorban hétvégéken) fogadjuk látogatóinkat, akik és időről-időre változó művészeti kiállításokat nézhetnek meg nálunk.

A megnyitó óta egy folyamatosan bővülő helytörténeti gyűjteménynek, valamint évente 4-5 kiállításnak ad otthont a Falumúzeum. A művészeti ágakon túl, próbálunk minden évben egy-egy helyi értékeket bemutató tárlatot is megszervezni, ahol Balatonfőkajár lakói a főszereplők.
Falumúzeum, Balatonfőkajár Falumúzeum, Balatonfőkajár Falumúzeum, Balatonfőkajár