Balatonendréd látnivalói

Kájel Csipkeház

Cím Balatonendréd Kossuth Lajos utca 30. 46.843193 N, 17.971971 E
Kapcsolat Web: www.reformacio.mnl.gov.hu
Egy magánházban áll az a csipkemúzeum, melyet Kájel Endre református tiszteletes gyermekei készítettek édesapjuk, az endrédi csipke meghonosítójának emlékére. A múzeumban több, mint két szobára való, 80 féle csipke van tablókra, vitrinbe rejtve.

Maga a gyűjtemény Magyarországon egyedülálló. Az itt látható csipkék csaknem egy évszázad termékei, néhány olyan különlegességgel, mint a 600-700-as cérnából készített - amely nem vastagabb az emberi hajnál - vert, vagy horgolt darab. A brüsszeli csipke a legvékonyabb, s hogy kiemeljék a mintát, egy vastag szálat visznek végig rajta. Gyakori minta a pókos, a virágos, a tulipános, a szegfűs és liliomos, de számokat is használtak, a nyolcas például gyakran visszatérő motívum.

Az Európa-szerte híres Kájel-csipke 1908-22-ig virágzott. Utána az angol gépi csipke az olcsósága miatt kiszorította a piacról. Pedig az országban Tokajtól Kaposvárig sokfelé volt csipkekészítő üzeme az endrédieknek. Erről pedig a levelezések és számlák tanúskodnak, amit Kájel Endre lánya, Sára szeretne kiadott formában megőrizni az utókornak.

Előfordult, hogy a parókiában 12 kiló végcsipke volt, amit 40 telepről küldtek.
Az üzemben 25-50 méteres végcsipkét is készítettek. A függönyökön általában öt méter végcsipke van, amit egy asszony készített el. Ehhez 74 pár orsót kell jobbról balra, balról jobbra forgatni.

A Csipkeház hitelesen mutatja be a helyi csipkeverés múltját és változásait.
Megtekinthető június 26-tól augusztus 20-ig, valamint előzetes egyeztetés alapján.
Kájel Csipkeház, Balatonendréd