Balatonberény látnivalói

Festőház

Cím Balatonberény Kossuth Lajos u. 90. 46.706936 N, 17.320117 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Kossuth Lajos utca 90. szám alatt, közvetlenül a művelődési ház mögött egy százéves, rusztikus, gerendás parasztházban működik a balatonberényi festőház. Évtizedek óta minden nyáron itt alkot Paál Valéria Eszter északkelet-magyarországi festő-tanár, festőművész, s időnként néhány festőtársa is.

A festmények többnyire hagyományos és felhordásos technikájú olajképek, de selyemfestményei is jelentősek. Legkedvesebb témái a fák, fasorok, de a Balatont is szívesen örökíti meg. Sorozatos budapesti kiállításairól és a balatonberényi festőházból képei a világ minden tájára elkerültek már, ahogy az itt nyaralók is szívesen visznek haza egy-egy darabot szűkebb pátriájukba.

A festőház nem csak kortárs Paál-képeket kínál látogatóinak, hanem más kortárs művészek (Molcsányi, Újfalusi, id. Hidasi, Dobi stb.) alkotásait is. Helyet kap a képzőművészeti munkák sorában Balogh István ongai népi iparművész szép, faragott rönkbútora is. Legnagyobb kínálat a Paál képekből van, a festőnő nyaranta itt alkot és idehozza alkotásait.

2009-től kezdődően PáVa (Paál Valéria) szignóval látja el festményeit, új korszakot jelölve meg vele.

A Festőházban a kiállításokról megmaradt legszebb képek láthatók:
Vénusz és Ámor, Rejtőzködő tündérek I-II., Tündérek tánca Tündér Ilonával, Az őrangyalka, Varázslat, Balatonberényi Csicsergő (nagy, kicsi), Ötösfogat, Gyümölcscsendélet, Na, mi van a képen?!, Virágzó gesztenyefasor, Édesanyám.

Szentképek is azdagítják a kínálatot, lehetőséget adva – a most oly kedvelt házioltár készítésére: Fekete Madonna (Szeged, Ferences Templom), Krisztus fej, Szűz Mária a kis Jézussal, Szent család.
Festőház, Balatonberény