Balástya látnivalói

Nandafalva Hindu templom

Cím Balástya Tanya 368. 46.402391 N, 19.934808 E
Kapcsolat Telefon: 70/513-4707 Web: www.balastya.hu
A balástyai Hindu templom 2000-ben épült Szigeti Gyula építész tervei alapján. A tájba illeszkedő épületben a magyar és hindu építészeti jegyek ötvöződnek. Az alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A torony tetején a vaisnava templomokat Indiában is díszítő úgynevezett csakra látható.

A templom 70 m2 alapterületű, 50-60 fő befogadására alkalmas belső terében 2013. július végén szentelték fel a kazettás mennyezetet. A freskó alkotója Krasznai Barbara festőművész a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit, a tíz legfontosabb avatárt ábrázolta. Az avatár szanszkrit szó, azt jelenti, „aki alászáll”. A hinduk úgy tartják, hogy Isten időről időre alászáll az emberek világába.

Mivel a templom oltára kifordítható, így a mögötte lévő templomtéren több százan elférnek. A toronyban az egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal.

A templomot szentélypark veszi körül, amelynek építményeit indiai mesterek vörös homokkőből faragták. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. A templom a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület tulajdona.

A Balástyától öt kilométerre épült templom érdekessége, hogy ötvözi a hagyományos alföldi építészet elemeit az indiai építészet stílusjegyeivel, szimbolikusan fejezve ki ezzel e földrajzilag távoli kultúrák békés egymás mellett élését.

Nagyon kevés hindu templom található Európában.
Reményeink szerint a balástyai Hindu templom mind építészeti értékei, mind rendezvényei révén hozzájárul majd a térség kulturális vonzerejének növeléséhez.
Nandafalva Hindu templom, Balástya Nandafalva Hindu templom, Balástya Nandafalva Hindu templom, Balástya