Balassagyarmat látnivalói
Nyírjesi tavak
Cím
Balassagyarmat
Nyírjes
48.054587 N, 19.269191 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 30/382-6329
Web: www.nyirjesihorgaszto.hu
Az egyesület

1980-ban alakult, azóta kezeli a korábban halastavakként működő víztározó rendszert. Taglétszámunk nagyjából 100-110 fő. A szép fekvésű, védett területen elterülő vizek alapvetően iszaposak, több helyen olyan homokos, sóderes részekkel, melyeket a süllők előszeretettel keresnek fel. Az utolsó horgászható víz a legnagyobb, egyben legkedveltebb horgászhely. Az ezt követő tó, az aprócska tározók legutolsó darabja már védett őslápnak számít!Minden évben megrendezzük a Társadalmi Munka napokat melyek keretében szebbé, tisztábbá tesszük környezetünket a tagság segítségével. A környezetvédelmi napokon különféle takarítási és egyéb munkákat végzünk a tavon és annak közvetlen környékén. Ilyen a fű kaszálása, a parlagfű irtása, a szemét összegyűjtése, és még sok más munka melyeket elvégzünk.Megközelítés:

2-es útról Rétságnál 22-esre, vagy 21-es útról Salgótarjánnál 22-esre - 22-es útról Balassagyarmaton Szügy felé (délre) - következő elágazásnál jobbra Nyírjes felé - Balassagyarmat vége tábla és a buszmegálló után jobbra bekötőút vezet az üdülőfaluhoz és a tavakhoz.Víz típusa:

7 tóból álló völgyzárógátas tórendszer része kb. 10ha területen. A víz utánpótlását források biztosítják.Átlagmélység (m): 2 (6)

Fenékviszonyok: változó, iszapos, sóderes-homokos részekkel

Akadók: nem jellemző

Növényzet: nádas, sásos, éger, nyír, feketefenyő erdők