Balassagyarmat látnivalói

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

Cím Balassagyarmat 48.044713 N, 19.275095 E
Kapcsolat Telefon: 20/468-7097 Web: www.erdeikirandulasok.hu
A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes évtizedek óta a városban és a környéken élők egyik közkedvelt rekreációs területe. Tavakkal tarkított ligetei és erdői a városból gyalog és kerékpárral is könnyen és gyorsan elérhetők. Így az itt megvalósuló beruházások elsősorban a Balassagyarmat és vonzáskörzetének kikapcsolódni vágyó lakóit, a környékbeli iskolák diákjait célozzák meg. Különlegességei révén azonban akár a határ túloldaláról vagy a megye és az ország távolabbi pontjairól érkezők számára is célpont lehet.

FÜVESZKERT
A 22 hektáros terület 2 km hosszú tanösvénye három kontinens (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) közel 600 növényfajtáját mutatja be. Itt megismerhetjük például a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit ugyanúgy, mint a hazai erdőket, vagy Kárpátok lucosát. A tanösvény szerves részét képezik a tájba harmonikusan illeszkedő látványhidak.

VADASPARK
A Park természeti értékeink megismerésére, élővilágunk egységé¬nek megőrzésére törekszik.

A 15 hektáros Vadaspark kifutóiban a hazai nagyvad fajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak.

A vadaspark lakói:
- hazai nagyvad fajok: gímszarvasok, dámok, muflonok, őzek, vaddisznók
- kisállat simogatóban: kameruni törpekecskék, merinói juhok, nyulak
- különleges állatok: emuk, shetlandi pónik, aranysakál, alpakák, Benett-kenguruk, ormányos medvék
Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, Balassagyarmat Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, Balassagyarmat Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, Balassagyarmat Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, Balassagyarmat