Balassagyarmat látnivalói

Helytörténeti gyűjtemény

Cím Balassagyarmat Rákóczi út 107. 48.080117 N, 19.304274 E
Kapcsolat Telefon: 35/300-663 Web: www.vkbalassa.hu Email küldése
A 19. század eleji, klasszicista stílusú, fazsindely-tetős kúriát utolsó gazdájáról Csillagházként is ismerik városunkban.

A műemlék épületben 1977 óta működik a könyvtár helytörténeti gyűjteménye, s tartja rendezvényeit a Balassagyarmati Honismereti Kör. Állandó kiállításon mutatjuk be Horváth Endre bankjegytervező grafikusművész életét és munkásságát, a Madách-szobában Madách Imre unokaöccse, ifj. Balogh Károly rajzait, valamint a Magyar Korona Gyógyszertár 20. századi enteriőrjét.

Itt találhatók azok a könyvek, amelyek a város és a kistérség történelméről, földrajzáról, gazdasági és kulturális életéről nyújtanak tájékoztatást.

Dokumentumgyűjteményünket folyamatosan digitalizáljuk. Az itt elérhető nyilvántartásokkal a kutatók munkáját szeretnénk segíteni. Az aprónyomtatványok között (2010-ig és 2011-től) található meghívók, plakátok, műsorfüzetek stb. főként a 20. század második felének kulturális és közéletét tükrözik. Elegyes gyűjteményünkben a legkülönfélébb korszakokból találhatók dokumentumok, melyek között megtalálhatóak egyes eredeti újságpéldányok, családi iratok, plakátok, építési tervek, hivatalos és magánlevelek, bizonyítványok, oklevelek, számlák, elismervények, reklámkatalógusok, kéziratok stb. Helyi hírlapok, folyóiratok, diákújságok Balassagyarmatról és Nógrád megyéből. A több tízezer lapot magába foglaló Esze Tamás adattár, illetve a belőle készült Nógrád-Honti arcképcsarnok a 18–20. században Nógrád megyében élt jeles személyiségekre vonatkozó információkat tartalmazza.

Fotóarchívumunkban a régi könyvtári (1992-től) és városi (1973-tól) rendezvények fotóit, diagyűjteményünkben az 1973–1993 közötti időszak városi ünnepségeiről és az építkezésekről Reiter László és Kovalcsik András felvételeit, a fotonegatív gyűjteményben Kovalcsik András Madách Imrével, Farkas Andrással és a Balassi Bálint Gimnáziummal kapcsolatos felvételeit és azok filmjeit, fotótárunkban balassagyarmati vonatkozású eredeti és másolt papírképeket, digitális fotótárunkban a kutatók és fotós barátaink révén hozzánk került és az általunk készített digitális felvételeket őrizzük, utóbbi nyilvántartás 2010-ben lezárult, a bekerülő fotók tematikus gyűjteménybe kerülnek.

A képeslapok több mint másfélezer darabos gyűjteménye a 19. század végétől a 20. század közepéig eltelt idő építészeti emlékeit mutatja be Balassagyarmatról, Nógrád megyéből, ill. a Felvidékről.
Helytörténeti gyűjtemény, Balassagyarmat