Baktalórántháza látnivalói

Dégenfeld Kastélymúzeum

Cím Baktalórántháza Köztársaság tér 13. 47.998347 N, 22.073473 E
A kastély felújításának kiemelt célja volt, hogy az ország egyik legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi erdője, a Nyírerdő szomszédságában található, 1995. óta használaton kívül álló Dégenfeld Kastélyban egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeum kialakítására kerüljön sor, amely interaktív informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt legyen képes a látogatóknak átadni.

1-es terem / Baktalórántháza kezdetei
Baktalórántháza és környékének történetének bemutatása a bronzkortól egészen a tatárjárásig. Az eredetiekkel teljesen megegyező régészeti műtárgymásolatok közel négyezer évvel korábbra repítenek vissza az időben. Megismerkedhetnek a római katolikus templom történetével. A középkor források segítségével megismerkedhetünk a tatárok és a lovagok harcmodorával is.

2-es terem / Középkori évszázadok
Magyarország és Európa története a középkorban. Hogyan éltek hadakoztak az Anjou és a vegyes házi királyaink? Milyen haditechnikai újításokkal győzhetett a középkor marcona katonája? Milyen volt a középkori zene? Milyen pénzek voltak forgalomban a középkorban? Mindezekre a kérdésekre találhatjuk meg a válaszokat ebben a teremben.

3-as terem / Barkóczi terem
Baktalórántháza és szomszédos települései története a török hódoltság korában. Bocskai István, Báthori Gábor, Bethlen Gábor, Rákóczi György fejedelmek évtizedei. Bakta és Lórántháza ezekben a vészterhes időkben került a Barkóczi család tulajdonába. Megismerkedhetünk szalai Barkóczi László 1659-es végrendeletével. A hangszlop segítségével belehallgathatunk a kor zenéjébe is.

4-es terem / Károlyiak, Hallerek
Károlyi Sándor, hadvezér politikus, a Károlyi „birodalom” felépítője volt. A Károlyi család óriási birtokállományába Barkóczi Krisztinával kötött házasságával Bakta és Lórántháza is bekapcsolódott. Megtudhatjuk, milyen szerepet töltött be Bakta a Rákóczi szabadságharc alatt. A kastély története érdekes fordulatot vett a Károlyi család fennhatósága alatt!

5-ös terem / Dégenfeld terem
A forrongó Európa és az 1848-49-es szabadságharc története. Az újjáépített kastély fiatal tulajdonosa fontos szerepet vállalt a szabadságharc által megtépázott országunk vezetésében. A 48. Honvédzászlóalj zászlaját és annak kalandregénybe illő történetét ismerhetjük meg ebben a teremben.

6-os terem / A reformkor évtizedei
A 19. század idejébe repülhetünk! Megismerkedhetünk a reformkori magyar és európai divat történetével. A divat és az akkori élet megértésében segítségünkre lehet a teremben elhelyezett hangoszlop néhány zeneszáma is. Természetesen Bakta és a kastély történetéről is megtudhatunk egyet s mást a 19. század első évtizedeiből.

7-es terem / Úri passzió
A vadászat, a kártya, a kávé és még sorolhatnánk mik is voltak az „urak” passziói, kedvelt időtöltései a 19. és 20. század fordulóján. Emellett a korabeli bútorok, tárgyak segítségével jobban beleélhetjük magunkat a nemesi élet mindennapjaiba az úri passzió termében. És még az úri divatról ízlésről is kaphatunk felvilágosítást a korabeli gramofonslágerek kíséretében.

8-as terem / Gyermekek világa
A kastély legkisebb szobájában a régi korok kicsinyeinek történetével találkozhatunk. A gyermekjátékok mindig fontos elemét alkották a nevelés eszközeinek. A korabeli gyermekbútorok jobb képet adnak a nemesek csemetéinek életéről.

9-es terem / Női szalon
Természetesen a nőknek is voltak mindig passzióik. A női szalonban a korabeli berendezés segíthet elképzelni, milyen is lehetett báró vagy grófkisasszonyok élete valójában: hogyan tisztálkodtak, melyen szokásaik voltak és persze hogyan öltözködtek a régi korok nemes női.

10-es terem / A tudomány világa
Baktalórántháza története bővelkedik a hírességekben, érdekességékben és különlegességekben. A kastélyban több, a történelmet formáló személyek születtek, vagy éltek. A kastélykertben világraszóló felfedezéseket tettek a kor tudósai. Az erdőben pedig híresebbnél híresebb fajokat őriz ma is.
Dégenfeld Kastélymúzeum, Baktalórántháza Dégenfeld Kastélymúzeum, Baktalórántháza Dégenfeld Kastélymúzeum, Baktalórántháza Dégenfeld Kastélymúzeum, Baktalórántháza