Bakonszeg látnivalói

Nadányi-Miskolci-kúria

Cím Bakonszeg Hunyadi u. 83. 47.191889 N, 21.453551 E
Kapcsolat Web: www.berettyokk.hu
A falu közepén található, Hunyadi utca 83. szám alatt a korábbi Awassi Zrt., jelenleg a bakonszegi önkormányzat kezelésében álló műemlékké nyilvánított Nadányi-Miskolczy Kúria ami 1800 körül épült késő barokk stílusban. Később több eklektikus átalakításon esett át. A szegényes, kisnemesi lakóház nagyvonalú, kosáríves tornáca mögött egymenetes elrendezésű szobák húzódnak. Fűrészelt fadíszítésű, klasszicizáló portikusza egyszerre idézi a kastélyok és a parasztgazdák építészeti ízlését, így különleges módon érzékelteti a falusi kis nemesek sajátos társadalmi helyzetét.

A Bihar neves irodalmárának, Nadányi Zoltánnak az emlékét őrzi a kúria falán elhelyezett emléktábla, illetve a Nadányi-parkban lévő dombormű. A költő-műfordító az 1920-as években volt a falu lakója.

A tulajdonos cég 1999-ben avatta fel a ritkaságszámba menő Kostemetőt, ahol az ősi jelképekkel illusztrált kopjafák Lakatos József sárvári művész kétkezi munkáját dicsérik. A cég tárgyalóterme egyben juhászati kiállítás is, melynek hangulatát fokozza a helyi fafaragó-Balázs József- művész által készített faragott bútorok szépsége is. Az épületben irodák kaptak helyet, melyek berendezése igyekszik harmonizálni az előkelő épülettel. Az épület és gyönyörű parkja munkaidőben, előzetes bejelentkezés után látogatható és rendezvények számára is kibérelhető.

Nadányi-Miskolczy kiállítóház és udvarhely
A magángyűjtemény keretében a látogatók betekintést nyerhetnek a régi idők kultúrájába, szokásaiba, tevékenységeibe.

A késő barokk stílusúban megépített Nadányi-Miskolczy udvarházat, ahol a helyi és környékbéli gyűjtésből összeállított kiállítóhely működik, melyet a helyben lakók és a környező községekben lakó emberek jóvoltából sikerült létre hozni.

Az érdekességét még az is növeli, hogy az épület melletti arborétumban van az ország egyetlen kostemetője, amellyel a bihari juhtartásnak állítanak emléket Lakatos József kopjafáival.
Nadányi-Miskolci-kúria, Bakonszeg