Bajánsenye látnivalói

Helytörténeti gyűjtemény

Cím Bajánsenye Rákóczi u. 2. 46.802049 N, 16.384723 E
Kapcsolat Web: www.bajansenye.hu
Az elmúlt évtized során településünk önkormányzata több alkalommal szervezett olyan kiállítást, bemutatót, ahol településünk történelmi múltját mutathattuk be. Ezek közé tartozik az összegyűjtött régi fényképekből készült kiállításunk, valamint egy kisebb jellegű helytörténeti kiállítás. Valamennyi rendezvényünk a település lakóinak örömére és megelégedésére szolgált.

Ezek az események esősítették bennünk azt a szándékot, hogy az elmúlt évtizedekben összegyűjtött helytörténeti anyagot – kiegészítve a közelmúltban összegyűjtött anyagokkal – állandó, a megóvást és a bemutathatósági lehetőséget biztosító helytörténeti kiállításként berendezzük.

Az általános iskola épületének részbeni megüresedése kínálta a lehetőséget a helyszín megválasztására. Bár a hely alkalmas, azonban egy települési tájház volna az igazi, ami életszerűen tudná bemutatni a kiállított anyagot. Sajnos a település ilyennel nem rendelkezik.

A kiállítási tárgyak, amit a látogatók a tárlaton megtekinthetnek, a gyűjtőmunka szempontjából három csoportba sorolható. A használati tárgyak, szerszámok, eszközök jelentős része a 80-as évek közepén működő általános iskolai honismereti szakkör gyűjtőmunkájának köszönhető. Ez az anyag sok hányadtatást élt meg, végül a felújított dávidházi volt iskolaépületben került elhelyezésre. Ez az elhelyezés elsősorban a megóvást szolgálta.

A következő gyűjtőmunka öt-hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első körben a településen összegyűjtött régi fényképek digitalizálása történt meg, valamint bemutatásra alkalmas állapotba való feldolgozása. A már az előzőekben említett kisebb helytörténeti kiállításunk időszakában is gyűjtöttünk anyagot, elsősorban bútorokat és a mesterségekre utaló eszközöket, szerszámokat.

A gyűjtőmunka harmadik szakaszát az elmúlt évek munkája jelenti, ahol a helytörténeti anyagot, lakásberendezési tárgyaitól, a használati tárgyak széles köréig, valamint a településre és a tágabb értelemben vett Őrségre vonatkozó írásos dokumentációk összegyűjtése jellemezte.

A kiállítási anyag gazdagsága a településen élők és elszármazottak, illetve a településhez kötődő személyek önzetlen felajánlásai, és a kitartó értékmegőrző munkájának eredménye.

A település helytörténeti gyűjteményének létrehozása és látogathatóvá tétele kifejezi a történelmi múlt tiszteletét, értékeink és hagyományaink megőrzését. A kiállítás 2011 augusztusától várja a látogatókat a jelenlegi formájában.
Helytörténeti gyűjtemény, Bajánsenye Helytörténeti gyűjtemény, Bajánsenye Helytörténeti gyűjtemény, Bajánsenye