Baja látnivalói

Máriakönnye - kegyhely

Cím Baja 51-es út 46.133394 N, 18.933677 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Baja Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai főegyházmegyében fekszik, a magyarországi Bácska gazdasági és kulturális központja. A Máriakönnye vagy Vodica búcsújáró hely hat kilométerre a várostól délre található.

A kegyhely eredetéről szóló legendák a XVIII. századba nyúlnak vissza, s már kezdettől együtt említik a katolikus magyarokat és az ortodox szerbeket. Ez fejeződik ki a kettős, magyar-szerb névadásban is.
Egyik legendaváltozat szerint egykor egy szerb és egy magyar diák vándorolt ezen a tájon. Farkasok támadták meg őket. A közelben egy magas fán egy Mária-képet pillantottak meg. Máriához fohászkodva megmenekültek. A fa közelében két forrást vettek észre. Elhatározták, hogy a forrásokat saját vallásuk szerint Szűz Mária tiszteletére szentelik. Azóta valóban az egyik forrásnál az ortodox szerbek, a másiknál a katolikusok: magyarok, németek, bunyevácok, szlovákok ájtatoskodnak.

Egy másik legendaváltozat szerint egy vándorlegény pihent le az alatt a fa alatt, amelyen a Mária-kép függött. A szomorú sorsán bánkódó legény azt vette észre, hogy a kép könnyezni kezd, s Mária könnyeiből forrás fakadt.

A források mellé Schmidt Sebestyén mézesbábos és felesége építtetett egy kis kápolnát. Ide is temetkeztek, a templom belsejében megőrződött sírkövük. A domboldalban kiépített forrásokhoz lépcsőn lehet lejutni. A múlt század második felében készült el a kálvária, s a templom közelében álló Mária-szobor. A kegykápolna fenntartásáról Baja városa gondoskodott. A kápolna közelében állandó őr, sekrestyés lakott.
Fő búcsúja Kisasszonykor (szeptember 8-án) van.

Vodica Máriakönnye kegyképe ismeretlen festő alkotása a XVIII. század végéről, vagy a XIX. század elejétől. Az olajképen Mária feje fölött aranyozott korona látható. A kép nem a Segítő Szűzanyát (Mariahilf) ábrázolja, hanem a prágai Szent Vitus székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot (Szilárdfy Zoltán).
A világ zajától távoli, szép természeti környezetben lévő kegyhely alkalmas a lelki elmélyedésre. Hétvégi családi séták, kirándulások célpontja is lehet.

Baja vasúton a Kiskunhalas - Baja - Bátaszék vonalon, közúton pedig az 55-ös számú főútvonalon érhető el.
Forrás: Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon Panoráma, Budapest, 1990. 30-31.old.)
A kirándulási célpontot ajánlotta: Slezák Géza
Máriakönnye - kegyhely, Baja